реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Як я наради добивався і що з того вийшло...

Отже, друга частина допису про зміни у харчуванні школярів у Носівській ОТГ. Почну з того, що рішенням сорок сьомої сесії міської ради сьомого скликання від 14.12.2018р. № 17/47/VІІ «Про Програму розвитку та удосконалення організації харчування в закладах освіти Носівської міської ради на 2019 рік» дану програму було затверджено.

Вона має наслідки (позитивні і негативні, близькі та віддалені). Серед позитивів слід відмітити покращення харчування учнів пільгових категорій через збільшення фінансування удвічі (з 7 до 14 гривень на день). До речі, раніше окрема категорія учнів (сироти та позбавлені батьківського піклування) отримувала ще і додатковий пайок у вигляді фруктів, соків тощо по ціні обіду. В програмі та наказі по відділу освіти ОТГ цього не прописано. Або забули, або я не знаю.

Негативним же наслідком є відмова від фінансування харчування учнів початкової школи. Справді, навіть зеків у тюрмах держава годує безкоштовно, а тут – діти. Та це нікого не хвилює. Додам, що молодший шкільний вік – це час, коли у дитини формується організм і повноцінне харчування тут є надважливим. Адже у майбутньому, через «сухом’ятку» можуть виникнути розлади травлення, гастрити тощо. Це наслідок віддалений. Ще один цікавий висновок до якого я прийшов, це те, що 2018 рік є останнім роком, коли учні 1-4 класів отримали новорічні подарунки. Чому? Та тому, що по сьогоднішній день подарунки купувалися тим учням, що безкоштовно харчувалися. Отже, ця стаття витрат теж піде у фонд економії. Якщо ж влада зробить по іншому – то це буде дикий і ниций акт популізму: поміняти щоденний харч на жменю цукерок… Тьху…

Але, до наслідків більш серйозних. Як то кажуть, «комунізму більше нема» - всі крім найнезахищеніших стали в рівні умови. Проте і капіталізм тут вийшов якийсь кривобобокий : картоплю, моркву, буряк та інші овочі далі будуть зносити в школи батьки. З чого такий висновок? Все просто – їх не заклали в ціну обіду. Тобто, плати 14 грн. за день і тягни овочі до їдальні. Панове, я ж у ресторан з бульбою не ходжу! Я відразу прогнозую, що овочів у їдальні не буде. Поки-що вони є, але до кінця року не вистачить.

Далі, ми вже отримали примірне меню. Раніше таке меню розробляв та погоджував у відповідних інстанціях відділ освіти. Тепер же це все скинуто на директорів шкіл, як і вся відповідальність за організацію харчування. Ми тут наворотили, а ви розбирайтесь. І спитати ні в кого, бо на всю область ми такі … одні.
Цікава річ, ще тиждень тому будь-хто зі школярів ЗОШ № 2 міг прийти до їдальні і взяти собі одну 2-гу страву чи дві 1-х страви чи просто чай. Тобто, він мав ПРАВО ВИБОРУ. Тепер це буде неможливо. Або купуйте все за 14 грн. наперед, або кладіть бутерброди у лотки. Всі розуміють, що учень 11 класу і учень 1 класу їдять неоднаково. Молодша школа часто не їсть риби, чи супу чи ще чогось. Тобто, заплатили однаково, а дитя випило лише чай з млинцем. Решта піде в помиї (чи не тому в наказі про харчування вказано: «здійснювати облік харчових відходів»).

Наступне, відсутня система організації платного харчування. Це означає, що будувати таку систему будемо ми самі. Мені нічого сказати батькам на зборах: кому платити, на які рахунки, за який період, наскільки наперед і т.д. Було б хоч як у садочку, зробити в освіті якісь квитанції тощо, але цим у відділі освіти поки зайнятися нікому.

Я, звичайно, ПРОТИ платного харчування у початковій школі. Але я і управлінець, мені треба прогнозувати свою роботу і роботу підрозділів школи, одним з яких є їдальня.

Візьмемо випадок коли за дитину оплачено на місяць, а вона захворіла. Як бути? Адже у меню середня вартість дитинодня (слово якесь гібридне таке) 14 гривень. А на ділі, сьогодні – 15, завтра – 13. Тобто, в кінці місяця треба буде робити звірку. Хто буде її робити! Правильно - кухар, бо бухгалтера в школі нема. А коли ж тоді кухарю ще і варити?

З усіма цими питаннями я звертався минулого понеділка до начальника відділу освіти, сімї, молоді та спорту Носівської міської ради Наталія Тонконог . По жодному з цих питань вона проблеми не побачила. Більше того, мені довелося наполягати на тому, щоб було видано наказ про зміни в організації харчування, щоб це питання було винесено на нараду директорів і щоб на цю нараду запросили також і кухарів шкільних їдалень.

На рахунок наказу мені сказали, що видати його зараз не встигають фізично і сама начальник пообіцяла зробити це після даної наради директорів, яку знов таки пообіцяла провести 26 грудня. Проте, через день наказ було видано. Я запитав, як можна було видати документ, який не дає відповіді на жодне з питань. Мені відповіли, що це проект для обговорення. Та раніше, хай йому грець, треба було обговорювати, поки депутати руки не підняли! А на проекті, в моєму розумінні, повинно бути написано: «ПРОЕКТ». На біса видавати такий «сирий» документ?

Отримавши відповідь про час проведення наради директорів, я як управлінець, скликаю на 27 грудня нараду класних керівників, щоб розповісти їм про те, що ми з кухарем почуємо і побачимо. І тут «запарка»! Перебуваючи на навчанні резервістів в Ніжині у суботу перед трьома вихідними я дізнаюсь від секретаря відділу освіти, що нарада директорів буде 27 числа, а кухарів на неї не запрошують… Скажіть, як можна після цього вірити керівництву?

Озвучені тут проблеми – це лише частина питань, що виникли в одній школі. Інші можуть побачити ще, буду вдячний як за підказані проблеми , та і з шляхи їх розв’язання.

Євген БОНДАРЧУК



Теги:Носівка, ОТГ, харчування дітей, Євген Бондарчук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar