реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

За реформу пошти - 5 тисяч душ селян

Російську пошту придумав князь Безбородько.

До цього вона числилася по Посольському приказу, пізніше по МЗС, і, як зрозуміло вже з такого підпорядкування, займалася переважно іноземною кореспонденцією. Безбородько виділив її в окрему "держкомпанію", проклав поштові тракти з верстовими стовпами, заснував поштові станції зі смотрителями, щоб Пушкіну було про що писати. Взагалі-то певний час вона виконувала ще й функції Укрзалізниці, бо перевозила не тільки пакети з листами, але й пасажирів. Коштом держави або власним коштом, з підміною коней на кожній наступній станції.Тощо. Реформована пошта дала кількамільйонний прибуток. Такий собі Коболєв аля рюс.

Отримав за це премію: орден Св.Андрія, 50 тис. рублів сріблом, похвальну грамоту з описом діянь, оливковою гілкою для носіння на капелюсі, і 5тис душ селян в Подільській губернії. Чи це не за пошту, а за Кучук-Кайнарджицький мир.Але хай там як, з українськими вельможами-заробітчанами розраховувалися українською землею і селянами. За пошту він своїх 3 тисячі душ отримав.

Справедливості ради - пошту отримала й Україна. В Ніжині зараз є музеєфікована поштова станція. Все як в панів, навіть з самоваром, тільки без коней на стайні.

Антон САНЧЕНКО



Теги:Антон Санченко, Ніжин, Безбородько, реформа пошти


Читайте також



Коментарі (0)
avatar