реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

За «Батуринською фортецею» буде «Мазепинська Атлантида»

Невтомність мого попередника в якості власкора «Голосу України» по Чернігівській області Сергія Павленка вражає: щойно він представив свою чергову книгу про гетьмана Івана Мазепу, а в друк уже пішла його нова книга «Батуринська фортеця», чекає друкарської машини його антологія «Мазепинська Атлантида» - на тисячу сторінок з творами поетів мазепинської доби. А ще ж він недавно брав участь у зйомках фільму про гетьмана…

Сергій Павленко представив в обласній бібліотеці книгу «Іван Мазепа. Прижиттєві зображення гетьмана та його наближених», присвячену 380-й річниці від дня народження Мазепи. У ній – 350 ілюстрацій та 200 сторінок. Книга вийшла наприкінці минулого року у видавництві «Мистецтво» коштом державної національної програми книговидання й була передана в бібліотечну систему.

Загалом у світі існує близько 400 портретів, гравюр та інших зображень славнозвісного гетьмана. Однак більшість із них, каже дослідник, є плодом творчої фантазії художників. Тому дискусія про те, яким насправді був Мазепа, триває. Сам же Сергій Павленко переконаний, що справжні зображення Івана Мазепи є, зокрема, у Києво – Печерській Лаврі та у Троїцькому соборі Чернігова. В останньому він намальований в образі Іоанна Предтечі – за традицією того часу фундаторів храмів малювали в образах святих. Іронія долі в тому, що Троїцький собор, як і Лавра, належать тій церкві, яка його прокляла за наказом московського царя Петра I.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
м. Чернігів

На фото: Сергій Павленко представляє нову книгу.
Фото надано Чернігівською обласною бібліотекою імені В.Короленка



Теги:Сергій Павленко, нові книги, Гетьман Мазепа, Василь Чепурний, Голос України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar