реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

З ювілеєм привітав міністр закордонних справ

У Батуринському Національному історико – культурному заповіднику «Гетьманська столиця» з нагоди 350- річчя гетьмана Пилипа Орлика пройшов захід «Пилип Орлик. Шлях гетьмана». Важливою його особливістю стало вітання міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Працівники заповідника підготували виставку унікальних археологічних знахідок із єдиної на сьогодні відомої і дослідженої домівки Пилипа Орлика в Батурині, портретів Орлика, картин сучасних митців; копій унікальних документів «Договори і постановлення прав і вольностей Війська Запорозького», «Діаріуш» ( щоденник Пилипа Орлика).

На зібранні, участь у якому була обмежена з огляду на постійні повітряні тривоги, було наголошено, що саме гетьман Орлик є тим державником, хто формував першу антимосковську коаліцію з усвідомленням головного ворога України та небезпеки, якою є москва для Польщі, Швеції, Туреччини. 30 років він тримав українське питання в Європі в активному стані, гетьман-емігрант мав аудієнції у всіх впливових дворах Європи, і більшість погоджувалась із його точкою зору, про що свідчать думки Станіслава Лещинського, короля Речі Посполитої: «Без свободи козацької нації не буде спокою на сході Європи»; Людовіка XV, короля Франції : «Маю підстави думати, що дозволити росіянам заволодіти Україною, означатиме взяти участь у справжній несправедливості».

До ювілею Орлика у видавництві «Кліо» вийшла в світ нова книга – археографічне видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела», упорядником якої є історик Тетяна Таїрова.

350 років пройшло, а ворог – той самий.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос Украъни"

Фото учасників зібрання надано Батуринським заповідником «Гетьманська столиця»



Теги:Пилип Орлик, Батурин, Дмитро Кулеба, гетьманщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar