реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Просвітницьке волонтерство

17 липня відбулася поїздка громадських діячів з Ніжина Миколи Шкурка (директор БФ "Ніжен"), Сергія Коваленка (директор видавництва ТОВ "Стікс Ко") , Володимира Ювка (голова ГО "Ніжинське козацьке товариство "Ніжинський козацький полк" українського козацтва") до Батурина і Кролевця - центрів громад, сотенних міст Ніжинського полку першої української національної держави Військо Запорозьке ХVII століття.

Метою просвітницької поїздки задля утвердження української національної і громадянської ідентичності була презентація серії популярних видань про сотні Ніжинського полку Війська Запорозького: Батуринську і Кролевецьку, а також Веркіївську, Борзенську, Коропську. Вони щойно видані в ніжинській друкарні Миколи Лисенка і є своєрідним прологом до виходу фундаментальної праці Сергія Коваленка "Ніжинський полк Війська Запорозького: літопис 1648 - 1672 років". Зазначені книги є у вільному доступі на сайті Благодійного фонду "Ніжен" у розділі "Видання" за посиланням: https://nizhen.com.ua/?part_id=70

Зазначені сотенні міста розташовувалися вздовж торговельного шляху, який був економічним хребтом не просто Ніжинського полку, а й усієї держави Військо Запорозьке. Відомо, що Ніжинський полк був найбільшим за розмірами і найпотужнішим за державотворчим потенціалом. Витягнутість його території з південно-західного в північно-східному напрямі зумовлена саме такими військово-політичними та економічними підставами. І нині є потреба в гуртуванні міст ареалу Ніжино-Сіверщини як частини державотворчого процесу. І те, що українська нація стверджується в ролі великодержавної свідчить історія сотенних міст Ніжинського полку Війська Запорозького. Ось чому її треба вивчати, переосмислювати, відкривати нові смисли, щоб бути готовими до розбудови великої держави великої нації.

Ніжинці висловлюють вдячність за добру організацію зустрічей директорці Батуринського історико-культурного заповідника Тетяні Володимирівні Кербут і директорці Кролевецького краєзнавчого музею Людмилі Олександрівні Карась та запевнюють у продовженні співпраці.

За повідомленням БФ "Ніжен"



Теги:Просвіта, Микола Шкурко, Батурин, гетьманщина, Кролевець, Ніжинський полк


Читайте також






Коментарі (0)
avatar