реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Вулкан перевершив терористів

На знімку, розміщеному в персональних блогах: фотограф Лукас Джексон сфотографував вчора, як блискавки з хмар над жерлом вулкана Эйяфьятлайокудль б’ють в потоки сиікаючої лави.

Геофізики повідомили, що активність вулкана зросла. Над ним видно стовп попелу - густу темно-сіру хмару заввишки понад 9 кілометрів. 16 квітня хмара було заввишки у 6 кілометрів.

А тим часом ЗМІ повідомили, що Євросоюз скликає екстрену нараду через колапс авіаперевезень
Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу оголосив про скликання "найближчим часом" екстреного засідання Ради ЄС на рівні міністрів транспорту у зв'язку з європейською авіакризою.. Про це йдеться в заяві Єврокомісії.
Однак невідомі терміни скликання такої зустрічі, оскільки при блокованому повітряному транспорті Європи, щоб зібратися в Брюсселі міністрам, буде потрібно не менше двох днів.

Хмара попелу над Європою, викликана виверженням вулкана в Ісландії, збережеться до середини наступного тижня, кажуть метеорологи. За останні дні повітряний простір закрили більше 20 країн.

Фахівцям важко давати точні прогнози. Деякі метеорологи кажуть, що виверження може припинитися протягом декількох днів, інші ж побоюються, що нормальну роботу авіатранспорту не вдасться відновити ще довго.

18 квітня попільна хмара закриє всю Європу, за винятком Піренейського і Балканського півостровів. Його східний край пройде від півострова Ямал через всю європейську частину Росії, Україну до Молдови. Хмара закриє Чорногорію, всю північну Італію, велику частину Франції і всю центральну і північну Європу. На Крайній Півночі пляма закриє всю південну частину Нової Землі і досягне берегів Шпіцбергена.

Вулкан викинув в атмосферу величезну хмара попелу, що призвело до закриття повітряного простору над Україною, Австрією, Бельгією, Болгарією, Хорватією, Чехією, Данією, Естонією, Фінляндією, Францією, Нідерландами, Угорщиною, Ірландією, Польщею, Румунією, Словаччиною, Словенією, Швецією, Швейцарією , Великобританією, а також північчю Франції, Італії і Норвегії і більшою частиною Німеччини.

Іспанія була змушена в неділю вранці закрити 14 аеропортів на півночі країни і на Балеарських островах через хмари вулканічного попелу.

Найбільша криза в історії європейських авіаперевезень торкнулася десятків мільйонів пасажирів. Над північною і центральною частиною Європи 18 квітня немає жодного пасажирського лайнера.

Національна компанія французьких залізниць (SNCF) в неділю забезпечить додатково 8,5 тисячі місць на міжнародних високошвидкісних поїздах, щоб хоч якось мінімізувати транспортні проблеми через закриття повітряного простору.
Міністерство закордонних справ Великобританії відкрило телефонну "гарячу лінію" для родичів британців, "застряглих" по всьому світу, у зв'язку з тим, що британські повітряні служби знову продовжують заборону на відкриття повітряного простору над країною.
Дві авіакомпанії, голландська KLM і німецька Lufthansa, провели успішні тестові польоти своїх літаків у небі Європи, велика частина якого виявилася закритою для авіасполучень.

За попередніми даними, збитки від закриття європейського повітряного простору через хмари вулканічного попелу можуть бути оцінені в мільярди євро.

Точна цифра загального фінансового збитку не повідомляється, збитки тільки однієї фінської авіакомпанії Finair через простій становлять 2,7 мільйона доларів на день.

Економічні наслідки скасування тисяч авіарейсів перевершують за масштабом наслідки закриття повітряного простору низки країн після терористичних атак 11 вересня 2001 року, вважають фахівці Міжнародної організації цивільної авіації.
Багато іноземних делегації скасували свою участь у похороні президента Польщі Леха Качинського і його дружини Марії через виверження вулкана Ейяфьятлайокудль.

За матеріалами приватних блогів та РИА Новости




Теги:залізниці, Євросоюз, авіакриза, вулкан Ейяфьятлайокудль, збитки авакомпаній, колапс


Читайте також



Коментарі (0)
avatar