реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Вулиці для першочергового перейменування

Хоча правління обласного Товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка переконане, що перейменуванням вулиць очищення Чернігова від символів тоталітарзиму і комунізму не вичерпується (про що й говориться в підготовлюваній Програмі збереження та розвитку культурно- історичного середовища Чернігова), але і без перйменування вулиць не обійтись.

На думку просвітян, у місті першочергово треба перейменувати вулиці україноненависника Бєлінського (історична назва - Єлицька), комуністів - терористів Воровського, Войкова, Клари Цеткін, Рози Люксембург, Мурінсона, Орджонікідзе, вбивці отамана Галаки - Гончарова, другого секретаря ЦК КПУ Борисенка та вулиці Комінтерну і тупик газети "Правда" (!).

Жодного стосунку до Чернігова не мають Чернишевський і Лєрмонтов. В той же час вулиці Пушкіна та Льва Толстого мають лишитися, адже ці російські діячі бували в нашому місті.

Потребує відміни недавнє рішення міськради про найменування нових вулиць іменами Короткова, з яким пов'язане спалення угорцями Корюківки, та якогось повішеного комуніста, що його й у часи СРСР ніхто не знав. Натомість вулиці Героїв Крут та Лазаря Барановича мають бути у центрі, а не на околиці - так, як комуністами були заховані в яри та на околиці вулиці українських діячів - Довженка, Тичини, Лесі Українки, Панаса Мирного тощо.

Ганьбою для Чернігова є відсутність у Чернігові вулиць гетьмана Мазепи, який стільки зробив для міста, козацьких полковників Мартина Небаби та Степана Подобайла, Патріарха Київського і всієї України Мстислава.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:чернігівська Просвіта, перейменування вулиць, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
Очень несправедливо у нас замолчаны имена героев, которые обороняли город в 1941 году. Только Кирпонос и Бланк удостоились такой славы. А про командующего 5й армией Михаила Потапова, как и про легендарного командира 200 сдв. Людникова, никто не слыхал?
avatar
4
Чернігівці досі не знають правди про Чернігів у серпні-вересні 1941 році і про 5-ту армію, спроба передіслокації якої через місто і спричинила його спалення німецькою авіацією під наглядом НКВД.
Решткі 5-ї армії безименно лежать у болоті під селом Шестовицію.
avatar
2
Тупик газеты "Правда" точно необходимо оставить. Приколы коммунизма.
avatar
3
Ще є провулки з*їздів КПРС ка ВЛКСМ
avatar
5
Пропозиції  Майдану від 28 лютого 2014 року

Повернути історичні назви:
-  вулиці Антонова-Авсієнка - Успенська;
-  вулиці Глеба Успенського – Іллінська;
-  вулиці Бєлінського - Єлецька;
-  вулиці Муринсона– Воскресенська.

Перейменувати:
-  вулицю 50-років ВЛКСМ на вулицю Героїв Майдану;
-  вулицю 50-років СРСР на вулицю Небесної Сотні;
-  вулицю Богунського на вулицю Івана Богуна;
-  вулицю Войкова на вулицю Просвіти;
-  вулицю Воровського на вулицю Івана Мазепи;
-  вулицю Дзержинського на вулицю Любомира Боднарука;
-  вулицю Кірова на вулицю Коти;
-  вулицю Павлика Морозова на вулицю Івана Рашевського;
-  1-й провулок Муринсона на 1-й Воскресенський провулок;
-  2-й провулок Муринсона на 2-й Воскресенський провулок;
-  площу Дружби народів на Європейську площу.
avatar
6
У улица ляшка где?
avatar