реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чому вулиця 77-ї гвардійської дивізії стала вулицею Артилеристів?

«Імена наших вулиць»
від чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка

Історія 4.
Чому вулиця 77-ї гвардійської дивізії стала вулицею Артилеристів?

Вулиця 77-ї гвардійської дивізії

Названа на честь 77-ї Гвардійської стрілецької Чернігівської ордена Леніна Червонопрапорної ордена Суворова дивізії. Вона брала участь у вигнанні нацистських військ у вересні 1943 року з Чернігова.

Варто врахувати, що:

– її сучасна спадкоємниця – 77-а окрема гвардійська Московсько-Чернігівська ордена Леніна, Червонопрапорна, ордена Суворова II ступеня бригада морської піхоти ЗС Російської Федерації, яка була розформована в 2008 р. Її наступники: 414-й окремий батальйон морської піхоти м. Каспійськ та 727-й окремий батальйон морської піхоти м. Астрахань. Нині вони беруть участь у війні проти України;

– у СРСР назва «гвардійська» з’явилася, коли в 1941 р. Й. Сталіну необхідно було активізувати російський національний патріотизм для відновлення та зміцнення мотивації особового складу Червоної армії воювати з нацизмом. Ця назва комуністичним тоталітарним режимом позичена з назви елітної частини армії Московського царства в 1700 р., а потім Російської імперії (з 1721). Після розвалу СРСР найменування частин збройних сил збереглося в Російській Федерації та Білорусі. У 2016 р. в Незалежній Україні Збройні Сили позбавилися цих назв. У сучасній війні Російської Федерації проти України беруть участь і гвардійські формування. 18 квітня 2022 року президент РФ В. Путін надав 64 окремій мотострілецькій бригаді почесне найменування «гвардійська». Це та сама бригада, яка стояла в Бучі Київської області та вчиняла там масові звірства.

Таким чином, існування в топоніміці населених пунктів України назви «гвардійська» є імперським маркером, символізує та пропагує збройні сили Московського царства, Російської імперії, СРСР та Російської Федерації, тобто російського імперіалізму з усіма його злочинами проти Українського народу в минулому та у наш час.

Вулиця Артилеристів

Артилеристів – назва на честь українських гармашів, які гідно, успішно, професійно захищають Україну від російського агресора в сучасній війні. Громада міста Чернігова на власні очі побачила, як артилерія підрозділів оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ під час оборони обласного центру з 24 лютого до початку квітня 2022 р. успішно протидіяла переважаючим силам ворога, максимально зменшуючи шкоду від їхніх обстрілів. Згадаємо, що практично кожний ранок у місті починався з гучних залпів українських РСЗВ і ствольної артилерії.

Генеральний штаб ЗСУ, українські військові історики так оцінили дії артилеристів у взаємодії з іншими захисниками обласного центру та Чернігівської області в цілому: «Дії українських військ в цілому відрізнялись рішучістю, поєднанням стійкості і активності в обороні, намаганні постійно боротись за захоплення ініціативи та утримувати її, прагнення досягти тактичних успіхів та розвинути їх в оперативний, високим рівнем взаємодії різних складових сил оборони, видів і родів військ, нестандартними тактичними рішеннями. Все це призвело до успішного ведення оборонної операції у Сіверському операційному районі, завданню важких втрат переважаючим силам противника, що призвело його до необхідності відступити, зірвало його стратегічні та оперативні плани, змусило вживати додаткові заходи для відновлення боєздатності своїх військ».

Таким чином, важливо і почесно назвати вулицю Артилеристів. Це вдячність громади Чернігова захисникам і висока й заслужена оцінка їхньої ратної справи.



Теги:дерусифікація, чернігівська Просвіта, перейменування вулиць, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar