реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Втечу Тупицького організували поліція і прикордонники

На початку жовтня колишньому голові Конституційного суду Олександру Тупицькому, співробітнику прикордонної служби і заступнику начальника райвідділу поліції повідомили підозри.

Державне бюро розслідувань зібрало докази того, що посадовець поліції створив організовану групу, яка на початку повномасштабного вторгнення РФ незаконно переправляла військовозобовʼязаних чоловіків за кордон (ч.3 ст. 332 ККУ).

Він начебто особисто контролював, щоб прикордонники пропускали машини без перевірки документів у пасажирів, реєструючи тільки водія, зазначає видання «Судовий репортер».

Вважається, що за такою ж схемою в березні 2022-го територію України без проходження прикордонного і митного контролю покинув ексголова Конституційного суду. Припускають, що він не тільки ховався від війни, а й від відповідальності перед законом, маючи статус обвинуваченого одразу в двох кримінальних справах.

У березні 2022 року Тупицький приїхав на Закарпаття із вагітною дружиною, двома дітьми та їх нянею. Жінки і діти перетнули кордон без нього.

Тупицького і ще двох чоловіків, молодших 60 років, — Івана Бондаренка і Дмитра Омельчука — 17 березня вивезли через пункт пропуску Косино Закарпатської області машиною «Тойота». За кермом був водій, який згодом розповів правоохоронцям, що Мікша пообіцяв йому за поїздку через пункт пропуску по 100 євро або доларів за одну людину. Водія Мікша запевнив, що ці пасажири мають право виїзду за кордон і на пункті пропуску запитань не виникне, бо всі попереджені і вони їдуть під контролем. До слова, один із пасажирів Омельчук перед від’їздом деякий час мешкав у заступника начальника Берегівського райвідділу поліції Павла Густея.

Камери відеоспостереження вулиць фіксували, як «Тойоту» з віп-пасажирами з міста Берегове до пункту пропуску «Косино» супроводжує автомобіль Мікші і машина заступника начальника Берегівського райвідділу поліції Густея.

Мікша підвіз до пункту пропуску «Косино» родину Бондаренка. На відео видно, як машина з Бондаренком, Тупицьким і Омельчуком перетинає пункт пропуску, а поряд у пішому порядку йдуть мама, дружина і дитина Бондаренка.

Коли «Тойота» минула кордон, водій вийшов і за кермо пересів власник авто Бондаренко. В Угорщину офіційно вʼїхали троє — Тупицький, Бондаренко і Омельчук, які офіційно територію України не покидали.

На сьогодні, як підтверджують адвокати Тупицького, його розшук фактично припинено. У травні 2023 року Земельний суд із кримінальних справ міста Відня відмовив в екстрадиції Тупицького до України. Місцезнаходження колишнього українського судді достовірно встановлено компетентними органами Республіки Австрії, і воно є таким самим, яке він неодноразово повідомляв українські суди.

Тупицький інформував, що не планує повертатися в Україну до завершення війни. Адже, виїхав у звʼязку з існуванням реальної загрози життю і здоровʼю для себе і членів його сімʼї, залишив територію України разом з двома неповнолітніми дітьми та вагітною дружиною, начебто, не маючи заборон чи обмежень для перетину державного кордону. На території Республіки Австрії він отримав тимчасовий захист та зареєстрував своє місце проживання.

В останній оприлюдненій декларації за 2022 рік ексголова КСУ зазначав, що орендує квартиру у Відні. За апартаменти площею 251 кв.м. щомісячно сімʼя сплачувала приблизно 4500 євро (на той час еквівалент 160 тисяч гривень)

Скорочено. Повністю тут: Судовий репортер



Теги:Корупція, Тупицький, Поліція, КСУ


Читайте також






Коментарі (0)
avatar