реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Всі конкуренти Лукашенка сидять

Служби безпеки у Білорусі затримали сотні учасників недільних акцій протесту, влаштованих прихильниками опозиції. Повідомляють, що затримано і побито принаймні шістьох із дев'яти суперників президента Лукашенка на виборах у Білорусі.
Одного з лідерів опозиції Владіміра Нєкляєва побили під час протестів у столиці Мінську, після чого він потрапив до лікарні. Його дружина сказала, що представники служб безпеки згодом прийшли в лікарню, витягли його з ліжка і "кинули" в машину.

Напередодні білоруське телебачення показало сюжет про затримання спецназівцями автобуса біля офісу пана Нєкляєва, у якому були знайдені петарди, димові шашки та металеві прути.

За повідомленнями представників кандидатів у президенти, із 10 кандидатів, які брали участь у виборах, було затримано сімох.

Сполучені Штати засудили те , що вони назвали "застосуванням надмірної сили до опозиції".

Спостерігачі від СНД на чолі з Росією сказали, що результати виборів були справедливими. Опозиція звинуватила чинного президента Аляксандра Лукашенку у фальсифікаціях.

Побитий кандидат Владімір Нєкляєв
Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина заявила, що згідно із попередніми даними, переможцем першого туру президентських виборів став Аляксандр Лукашенка, який здобув 79,67% голосів. При цьому явка, попри морози, склала більше 90%.

Пан Лукашенка вчетверте обирається президентом Білорусі. Вперше це відбулося у 1994 році.

Другу найбільшу кількість голосів, 6.47%, за даними ЦВК Білорусі, було віддано за графу "Проти всіх."

Протести на морозі

Один із кандидатів у президенти Ярослав Романчук в ефірі російського радіо сказав, що під час акцій протесту у неділю затримали близько 600 людей. Він сказав, що "є жертви", а "затриманих кілька годин тримали на морозі і били".

У міністерстві внутрішніх справ Білорусі кажуть, що затримано "кілька сотень людей", і заперечують інформацію про загиблих.

У неділю ввечері в центрі Мінська зібралися, за різними даними, від 10 до 20 тисяч людей. Вони скандували "Геть!" і "Хай живе Білорусь!". Акція протесту вилилася в сутички з силами безпеки. Учасники багатотисячної акції штурмували будівлю уряду. За повідомленнями, натовп бив вікна та виламував двері.

Протестувальники закидували міліцію камінням та сніжками. Натомість, білоруські правоохоронці із гумовими палицями та щитами витіснили протестувальників із площі Незалежності у Мінську. Є дані про поранених.

Опозиція твердить, що сутички розпочалися через провокацію. У міністерстві внутрішніх справ наполягають, що насильство спровокували прихильники опозиційних кандидатів у президенти.

Із Білорусі також надходять повідомлення, що мобільні телефони журналістів, політиків та активістів захисту прав людини було заблоковано. Повідомляють, що під час розгону акції постраждали журналісти, у тому числі іноземні.[url=http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2010/12/101220_belarus_latest_ak.shtml]ВВС[/url]




Теги:кандидати у президенти, опозиція, арешти, Лукашенка, Білорусь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar