реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Вшановано жертв наймасовішої трагедії ІІ-ї Світової Війни. ФОТО. ВІДЕО

2 березня 2011 р. голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко разом з головою обласної ради Анатолієм Мельником та директором Українського інституту національної пам’яті Валерієм Солдатенком взяли участь у заходах з нагоди вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії 1-2 та 9 березня 1943 р.
Напередодні єпископ Чернігівський та Ніжинський Ілларіон та благочинний корюківського району о. Тарас Баїк УПЦ КП відслужили молебень за жертвами трагедії.

Виступаючи на мітингу-реквієму біля Меморіалу, Володимир Хоменко, зокрема, зазначив, що трагедія Корюківки за кількістю жертв перевищує білоруську Хатинь, чеське Лідице, французький Орадур. Комісія, що готувала матеріали до Нюрнберзького процесу, відзначила Корюківську трагедію як найбільше масове знищення місцевого мирного населення на окупованих територіях за увесь період Другої світової війни.
«Наш святий обов’язок – зробити все, щоб світ не забував про Корюківську трагедію, щоб таке ніколи й ніде не могло повторитися», – наголосив керівник області.

За його словами, обласна державна адміністрація свідомо підтримала громадську думку щодо необхідності кращого увіковічення пам’яті 6700 невинно убієнних нацистами Корюківці мирних жителів. Видання і презентація у Чернігові книжки «Корюківка, 1943: злочин проти людяності» – лише перші кроки у цьому напрямку. Не лише Чернігівщина та Україна, а й увесь світ повинні знати про найстрашніший злочин фашистів проти цивільного населення на теренах Європи під час Другої світової війни.
Директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко наголосив про необхідність подальшого дослідження нацистського злочину 1-2 і 9 березня 1943 р. у місті Корюківка та вшанування пам’яті жертв трагедії на державному рівні. Він підкреслив, що Український інститут національної пам’яті і надалі зробить у цій святій справі все від нього залежне.
Старший науковий співробітник Корюківського історичного музею Тетяна Макаренко від імені уцілілих свідків нацистського злочину підкреслила, що знищення мирного населення цілого міста виправдати може якимось чином тільки фашистська ідеологія. Представникам органів влади вона передала прохання щодо необхідності загальноукраїнського вшанування знищеного гітлерівцями мирного населення Корюківки як національного символу скорботи 256 повністю спалених й знищених сіл і міст України під час німецької окупації.
У Районному будинку культури проведено презентацією громадськості Корюківщини збірки документів та матеріалів «Корюківка, 1943: злочин проти людяності». Її представили заступник начальника управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації, доктор історичних наук Дмитро Никоненко (відповідальний редактор), представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко (один із упорядників).

Керівник Корюківського відділення товариства «Чернігівське земляцтво» в м. Києві Василь Устименко від імені земляків висловив повну підтримку намірам національного вшанування невинно убієнних гітлерівськими загарбниками та закликав приєднатися до справи поіменного встановлення всіх жертв Корюківської трагедії.
Заходи завершилися літературно-музичною композицією «Пам’ять народу неубієнна».

Інформація про Корюківську трагедію тривалий час замовчувалася, оскільки, на думку радянських ідеологів, ця подія кидала тінь на партизанський рух. Адже саме за дії партизан фашисти покарали жителів Корюківки. Наразі ставиться питання про ретельне дослідження трагедії, зведення меморіалу пам’яті у райцентрі і навіть запровадження на всеукраїнському рівні Дня пам’яті жертв фашизму саме на початку березня.

Сергій КОРНІЄНКО







Теги:нацисти, Партизани, ІІ Світова війна, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar