реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Всекраїнський археологічний з'їзд

З різних міст України, з Німеччини, Великобританії, Бельгії та Польщі приїхали вчені до Ніжинського державного університету імені М. Гоголя на I Всеукраїнський археологічний з'їзд. До речі, останній такий з'їзд на українських теренах відбувся аж 1908 року в Чернігові і став тоді важливою суспільною, а не тільки науковою подією.

На плідну роботу вчених благословив настоятель ніжинської Покровської церкви о. Михаїл Якубів, творчого настрою додав хор "Світич". З вітальним словом звернувся ректор університету Олександр Самойленко: "Для нас велика честь і відповідальність приймати таке поважне наукове зібрання. Ніжинський державний університет -- один з найстаріших навчальних закладів України, адже ми вже відсвяткували 200-річчя від дня заснування. Ті традиції, які закладались у нашому університеті, ми намагаємося підтримувати сьогодні. Дуже вдячні керівництву Інституту археології НАН України за ту довіру, яку вони нам надали -- приймати сьогоднішнє зібрання. Останніми роками і Ніжинський державний університет проводить активну роботу в археологічній діяльності, зокрема завдяки діяльності спільної наукової лабораторії, яка створена за підтримки Інституту археології. Почались активні пошукові роботи та дослідження насамперед, звичайно, рідного краю, і багато відкриттів ще попереду".

Секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб задоволений, що завдяки такому зібранню Ніжин отримає ширшу славу: "Цей з'їзд свідчить про те, що дійсно виконана велика робота для того, аби ім'я Ніжина зазвучало в науковій думці по всій Україні".

На зібранні представлено монографію "Мальтійська конвенція і превентивна археологія у Європі й Україні (дослідження та матеріали): 25 років переглянутої Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини" Олександра Малишева, старшого наукового співробітника Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України.

Під час круглого столу "Археологія інформаційної доби" заступник міського голови Ігор Алєксєєнко наголосив на необхідності створення в Ніжині історико-культурного заповідника: "Уже понад 10 років Ніжин, як культурна, наукова, тепер вже і археологічна столиця Лівобережної України, бореться за статус Державного історико-культурного заповідника. До цього часу нам не вдалося пробити бюрократичний мур, але продовжуємо це робити і маємо всі підстави для цього. Побувавши в нашому місті, ви, мабуть, змогли пересвідчитись у тому, що це одне з небагатьох міст України, яке заслуговує носити цей статус. Через те звертаюсь до вас із проханням під час підбиття підсумків нашого з'їзду (можливо буде підписано підсумкову декларацію за результатами роботи) звернутись зі свого боку до Кабміну, Міністерства культури і підтримати наше чергове клопотання про присвоєння Ніжину заслуженого статусу".

"Голос України"



Теги:Ніжин, Ніжинська міська рада, археологічний з'їзд, Ніжинський університет, заповідники


Читайте також



Коментарі (0)
avatar