реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Вперше в Чернігові унікальна виставка декоративних тарелей Петра Печорного

27 лютого о 12.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) відкривається персональна експозиція декоративних тарелей визначного художника-кераміста Петра Печорного, лауреата Національної премії імені Т. Шевченка.

Широкому колу поціновувачів мистецтва Петро Петрович Печорний перш за все відомий як чудовий кераміст, визнаний майстер декоративної скульптури та підглазурного розпису, і менше як художник декоративно-станкової графіки та живописець.

Мистцеві властиві широта і різноплановість художніх уподобань, досконале володіння різними матеріалами та багатьма техніками. Йому належать серії малярських і графічних творів, численні керамічні композиції, панно та скульптури. Його майстерність зростала, як із зернини, з народної творчості та спадку світової культури, які стали головним критерієм у роботі художника. Завдяки цьому мистець зміг досягти такої якості творів, що вони можуть прикрасити експозиції найвідоміших музеїв світу. Різноманітні за жанрами, темами, формами, засобами виразності, твори Печорного експонуються майже в 30 музеях України й зарубіжжя та в приватних колекціях країн світу.

Петро Печорний — один із провідних художників сучасного декоративно-ужиткового мистецтва, професор, член Спілки художників України (1971), член Президії Українського фонду культури, лауреат літературно-мистецької премії ім. Івана Нечуя-Левицького (1997), премії ім. Катерини Білокур (2006), Національної премії України імені Тараса Шевченка (2013).

Мистець пройшов великий життєвий і творчий шлях. Народився 2 вересня 1932 року у селі Роїще на Чернігівщині в багатодітній родині. Петро Печорний отримав високу фахову підготовку спочатку в Київському училищі декоративно-ужиткового мистецтва, яке дало основу, а потім у Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі ім. В.І. Мухіної (нині Санкт-Петербурзька державна художньо-промислова академія) отримав фахову освіту на факультеті декоративно-ужиткового мистецтва зі спеціальності «Кераміка, скло». Ленінград для майбутнього художника став класичною школою, яка була закладена самою творчою атмосферою міста та вузу, музеями, викладачами. «Навчаючись у Ленінграді, не можна не горіти мистецтвом, не можна бути пасивним в оточенні поетичної творчої атмосфери студентів і викладачів», — говорить Петро Печорний.
З 1962 року його твори експонувались на творчих виставках ленінградських художників.

З 1966 по 1970 рік працював головним художником на Городницькому фарфоровому заводі Житомирської області, згодом очолював лабораторію нових форм, фарб і деколів Українського науково-дослідного інституту кераміки і скла в м. Києві (1970—1973). У 1973—1984 рр. працював у творчо-виробничому об’єднанні Товариства охорони пам’яток історії та культури УРСР та у творчому об’єднанні «Художник».

З 2000 р. П. Печорний працює в Київському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука на посаді професора і завідувача кафедри художніх виробів кераміки.

Природа щедро нагородила творчими талантами чернігівського хлопця з багатодітної родини. Заслуга і щастя художника в тому, що він чітко усвідомив і вміло розпорядився творчим даром. Цілеспрямовано, потужно та невтомно працював Петро Петрович, створюючи свій омріяний і змодельований світ.

Сергій ЧЕРНЯКОВ



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Петро Печорний, декоративні тарелі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar