реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Волонтери Корпусу Миру з Америки — в Куликівці

На кілька місяців до Куликівки прибули п’ятеро молодих людей — волонтери, цебто добровольці, Корпусу Миру США.
Коротко про цю організацію. Корпус Миру створений урядом США рівно 50 років тому. Його місія — допомога громадськості країн світу, особливо тих, що розвиваються, молодих демократій. Добровольці Корпусу сприяють кращому порозумінню своєї країни США з країнами, де працюють. Вони допомагають навчальним закладам, громадським організаціям. В Україні волонтери Корпусу працюють згідно з міжурядовою угодою між США та Україною вже друге десятиліття. Зараз у нашій країні понад 300 волонтерів, нині це найбільша їхня команда серед 75-ти країн, де нині трудяться волонтери.

Хто ж прибув до Куликівки? Двоє дівчат і три юнаки. Всі вони закінчили американські університети, здобули цікаві сучасні професії. Джерсі Ван-Хорн Морріс з міста Юджина (штат Оригона), випускник Орегонського університету за фахом «філософія». Робін Бєлінські з міста Вірджинія-Біч (штат Вірджинія), випускниця Пітсбургського університету за фахом «міжнародне право та міжнародні відносини». Морган Шейрос Рос з міста Мартінес (штат Каліфорнія) отримав в університеті фах «соціальні науки та психологія». Брайан Адам Кенді з міста Лонг Біч у Каліфорнії має фах «психологія та криміналістика». Саймон Вільямс з Портленда (штат Мен) отримав фах «охорона здоров’я».

На початку перебування гості мали зустріч у районній державній адміністрації з її керівництвом. Американські юнаки і дівчата направлені Корпусом на роботу в Куликівську середню школу. Тут відбулася тепла зустріч з учнями і викладачами. Наші учні при спілкуванні показали непогане володіння англійською мовою.

У школі волонтери зі США працюють викладачами. Основний предмет, який вони викладають, — основи здорового способу життя. Дуже актуально для України та її молоді. І волонтери самі є прикладом такого способу життя, позбавлені шкідливих звичок, красиві, здорові, займаються спортом. Нашим старшокласникам корисне буде і таке викладання, і спілкування з американськими молодими людьми. Адже не секрет, що чимало старшокласників, у тому числі й дівчаток, вже курять, причому вважають, що демонструють цим, які вони сучасні та модні. Американці розкажуть їм, що на Заході в розвинутих країнах це давно вже не модно. Навпаки, серед молоді все більше поширюється здоровий спосіб життя.

Звичайно ж, американські волонтери допомагають куликівським школярам у вивченні англійської мови. А самі посилено вивчають українську мову і вже пробують не лише говорити нею, а й навіть вести уроки. Хоч, звісно, їм допомагають перекладачі, в тому числі куликівські. Поселилися американці в сім’ях куликівців.

Гості також розповідають про свою велику й заможну батьківщину — Сполучені Штати Америки, про її давні демократичні традиції. До речі, про багатонаціональність цієї країни свідчить хоча б те, що і в цій невеликій групі є молоді люди з польським і китайським корінням.

Охоче знайомляться гості і з нашим життям. Недавно вони побували в знаменитому на всю Україну місцевому туристичному клубі «Вогнище». А ще — в районному будинку культури на концерті його соліста, справжньої місцевої зірки, дуже талановитого співака В’ячеслава Мацвійка. Гості були просто вражені і співом, і чудовими нашими піснями.

Петро АНТОНЕНКО




Теги:Корпус Миру, Куликівка, англійська мова, волонтери, П.Антоненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar