реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Володимиру Кашці сьогодні мають відкрити меморіальну дошку

Сьогодні зранку о 9.00 у Бахмачі станеться довгождана подія - відкриють меморіяльну дошку на честь визначного українського письменника Володимира Кашки, який багато років свого життя творив у "місті залізничників".
Докладної інформації про саме відкриття дошки не знайшов. Ясно тільки, що відкриють на будинку, де жив письменник. Але де той будинок?

Судячи з усього, на церемонію відкриття не запросили друзів Кашки, учасників літературної групи ДАК - Андрія Деркача та Костя Москальця, автора знаменитої пісні "Лиш вона". Та й инші шанувальники творчості філософа Кашки явно "не в курсє". Чого так сталося?

Ідея вшанування у Бахмачі письменника Кашку існувала давно. Патріотична громада просила назвати вулицю на його честь. З цим довго валандалися - безрезультатно. Добре, що буде хоч дошка...

Більше про найвідомішого бахмацького письменника Володимира Кашку у статті в газеті День:
https://m.day.kyiv.ua/.../volodimir-kashka-nepotribnist...

А також у статті в Енциклопедії Сучасної України:
КА́ШКА Володимир Васильович (14. 07. 1954, с. Дубовий Гай Прилуц. р-ну Черніг. обл. – 08. 10. 2006, м. Бахмач Черніг. обл., похов. у с. Бахмач Бахмац. р-ну) – письменник. Чл. АУП (1991), НСПУ (1998). Літ. премії «Благовіст» (2005) та ім. М. Коцюбинського (2006). Закін. Прилуц. пед. уч-ще (1973), Літ. ін-т у Москві (1984). Працював кор. у Бахмачі. Один із засн. і голова (від 1977) рай. літ. об'єднання «ДАК». Дебютував добіркою віршів у обл. молодіж. г. «Комсомольський гарт» (Чернігів, 1971). У творчості робив спроби перейти від «потоку свідомості» до лабораторно створ. текст. буття. Роман «Житло» (1-а ч. опубл. в ж. «Сучасність», 1995, № 6–8; 2-а під назвою «Картотека пана Альфи» – у ж. «Кур'єр Кривбасу», 2004, № 1–3; окремою книгою видано зі скороченнями 1-у ч. – К., 2007) – про життя героїв і власне письменника в паралел. просторі Всесвіту й робітні; це водночас своєрід. філос. пошук і гірке усвідомлення того, що сучасна людина неспроможна написати роман, у якому б пульсувало життя з кров'ю і плоттю та безсмерт. духом.

Ростислав МАРТИНЮК

Від редакції "Сіверщини".
Володимир Кашка був співзасновником БОТУМ - Бахмацького об'єднання Товариства української мови імені Т.Шевченка (згодом - "Просвіта"), ініціатором встановлення першої в Україні плити на честь гетьмана Івана Мазепи у Батурині, на Гончарівці.



Теги:чернігівська Просвіта, українська література, Бахмач, Володимир Кашка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar