реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Володимир Гільчук: біографія творча

23 листопада 2017 року зустрів свою 65-річну осінь поет, драматург, марафонець, непересічна людина й цікава особистість Володимир Павлович Гільчук. У нього 2 рідних міста: Чернівці, де він народився і навчався, та Ніжин, де відбулося його професійне становлення, де народилися й виросли його діти, де створювалися його літературні перлини та підкорювалися нові спортивні вершини.

Маючи технічну спеціальність, Володимир 22 роки пропрацював інженером-конструктором на Ніжинському заводі «Прогрес», обіймав посаду начальника спеціального конструкторського відділу. Ще 16 років сумлінної праці було віддано Ніжинському агротехнічному інститутові, де він працював завідувачем навчально-виробничих майстерень, начальником охорони праці та викладачем. За відповідальність, високий професіоналізм та відданість своїй справі був нагороджений численними грамотами та дипломами.

Майже щодня по дорозі на Хвилівку можна побачити людину в спортивній формі, яка біжить по трасі у будь – яку погоду: дощ, сніг, вітер, спеку, холод. Це - Володимир Гільчук – спортсмен, кандидат у майстри спорту з легкої атлетики, участник більш ніж 70-х Міжнародних та Всеукраїнських марафонів, ще більшої кількості напівмарафонів, пробігів, різноманітних спортивних змагань з легкої атлетики. Володимир - переможець та призер багатьох змагань, про що свідчать дипломи, грамоти та майже 4,5 кг медалей різного ґатунку. 1993 року за високі спортивні досягнення його визнано Людиною Року, а 2017 -го за спортивні та творчі здобутки біографію подано в Календарі знаменних і пм´ятних дат міста Ніжина. Багато років Володимир був головою спортклубу «Прометей» Ніжинського агротехнічного інституту, члени якого, як викладачі так і студенти, були неодноразовими переможцями та призерами спортивних змагань різного рівня.

Ще одне захоплення Володимира – садівництво. Він дуже любить землю, говорить, що вона дає йому сили та натхнення. Саме тому, все, що він посадить, добре росте й рясно родить.

Але основна справа його життя – це, безумовно, література. Володимир майже кожну вільну хвилину присвячує читанню. Він зібрав більше 5 тисяч унікальних книг. За браком часу літературною діяльністю займається переважно вночі. Пише прозу, вірші, п`єси, кіносценарії, статті, робить літературні переклади. Друкувався у міській, обласній та всеукраїнський пресі, у колективних збірниках Ніжинського університету ім. М.Гоголя та Київського Національного університету ім.Т. Шевченка.
Видав книги: «Не мовчи, Україно...», книга есеїв (1999 р.), «Я напишу про те, про що не можна…», збірка поезій (2008 р.), «Феномен Гаррі Поттера» (нотатки книголюба), літературно – критична розвідка (2010 р.), «І не знаю навіщо…», збірка поезій (2012 р.). «До еліти», проза : новели, оповідання, драматичні твори, статті. (2014р.) «На терезах сердця», поезії (2016 р.).

Всі книги видано власним коштом, невеликим накладом, тому читачів небагато, але всі визнають талант та неординарність автора.

Володимир Гільчук не тільки талановитий, оригінальний, своєрідний письменик, але дуже скромна людина. Не афішує спортивні та творчі досягнення.

Головні відзнаки у творчості: 3 місце на Всеукраїнському конкурсі комедій «Золоті оплески» за трагікомедію «Італіано - Чорнобиле», 2015р., диплом конкурсу перекладів Р. Кіплінга у 2016 році, дипломи поетичних конкурсів одного вірша «Чатує в століттях Чернеча Гора» за твори «Прости забудь» та «Мій світ» у 2016 р.
Моноп`єсу «Вона» прочитав і високо оцінив Ярослав Верещак - Голова гільдії режисерів центру Леся Курбаса. Пан Верещак сказав, що ця моноп`єса -найкраща з тих, що він прочитав за останні 40 років.
Рідні Чернівці відзначили 65-річний ювілей Володимира Гільчука проведенням зустрічей зі студентами Чернівецького Національного університету ім. Ю.Федьковича, презентаціями книг у муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського, обласній бібліотеці для дітей та юнацтва, університетській бібліотеці, інтерв`ю на радіо та телебаченні. Пані Ніна Козачук, кандидат філологічних наук, асистент кафедри української літератури Чернівецького Національного университету ім. Ю.Федьковича вважає себе першовідкривачем талановитого письменника. П`єси В. Гільчука вона досліджує у своїй докторській дисертації. Пані Ніна вважає трагікомедію «Коля», яка незабаром вийде до друку, однією з кращих у сучасній українській літературі. До речі, на книгу «Феномен Гаррі Поттера» вже є посилання в деяких дисертаціях.

Хочеться, щоб рідний Ніжин знав трохи більше про таку цікаву, різнобічну, талановиту людину як Володимир Гільчук.

Лілія Гільчук, Юлія Гільчук.

МАСКАРАД
( на тему В. Шекспіра)

Говориш: завтра, потім, потім, потім...
І відкидаєш день, оцю хвилину,
відштовхуєш кохання і людину,
шукаючи відгадку на звороті
закритих книг, в яких життя – останній,
заключний склад нескладеного слова,
прочитана безтямно передмова,
розвіяна примара на світанні.
Чи живемо? Свічею добуваєм,
химерні тіні злих комедіантів,
шукаємо на сцені діамантів
чи просто робим вигляд, що шукаєм.
Ми граєм п’єсу: вік – за дві години.
Крізь сльози – в сміх, від зради – в каяття.
З дзвіночком блазня сходим в небуття,
долаєм шлях від звіра до людини.
І все життя – переказ дурнем казки:
багато слів, емоцій, почуттів...
Я теж в дитинстві мріяв і хотів.
Та ось відходжу, не зірвавши маски.
БФ "Ніжен"



Теги:БФ Ніжен, Володимир Гільчук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar