реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"Вокруг света" закривається

Новини від східного сусіда дуже характерні.

Закривається культовий журнал "Вокруг света", що видавався з 1861 року. Саме там читач уперше прочитав переклади Голдінга, Хайнлайна, Гарріссона, багатьох інших знаменитих авторів. Там друкувалося не так вже й мало цікавих статей про Україну, зокрема саме в цьому журналі відомий дослідник старовини Олександр Знойко оприлюднив свої гіпотези про острів Русі.

З приміщення в нікуди викидається інший відомий журнал - "Знание - сила", що видавався з 1926 року. Саме там можна було прочитати пізнавальні статті про кельтів, давніх аріїв, скіфів тощо.

Так от, СРСР 2.0 (незалежно від оцінки самої цієї ідеї) - це не лише всі колишні республіки разом. Це, перш за все, вміння й спроможність відтворювати певні значущі культурні коди, що позитивно оцінюються загалом.

Хамаркання основної ідеї "Иронии судьбы" у нібито продовженні. Знущання над "Вам и не снилось" у буцімто продовженні. Нездатність зняти продовження "Простоквашина" за творами Едуарда Успенського і зі впізнаваними героями оригінального мультфільму, яких у старі часи тиражували на листівках, календариках, лінійках. Невміння намалювати мультфільм "День рождения Алисы" повністю в стилі "Тайны третьей планеты". Тепер ось закриття знакових журналів, які для багатьох були символами того часу.
Саме тому СРСР 2.0 ніколи не вийде, й це очевидно.

З іншого боку, зловтішатися теж не вийде, бо в Україні знищено більшість періодичних видань 1980-1990-х років, з "Барвінка" починаючи, а оскільки влада у нас нечитаюча, то відроджувати вона точно нічого не буде. Тому у нас теж існує культурний розрив, який дедалі сильніше деструктивно впливає на наше життя.

Костянтин РАХНО



Теги:радянські символи, Костянтин Рахно, Барвінок, Вокруг света


Читайте також



Коментарі (0)
avatar