реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Водка, сигарети, бензина - дружба Угорщини з Московією

Тютюн, нафта, горілка - нібито це вичерпний список причин чому мадярський пашá Орбан наполіг на порятунку від євросанкцій патріярха Кирила Ґундяєва. Солідарність із бізнес партнером, так би мовити...

Проте припускаю, що ми бачимо фраґменти значно ширших домовленостей між Будапештом і Москвою, досягнутих заздалегідь. Вони стосувалися майбутнього "розподілу трупа України". І тут чутлива церковна царина анітрохи не випадкова.

Відомо, що відновлення самостійної від Києва унійної Мукачівської єпархії, пролобійоване Москвою і Балогою у Червоному Ватикані ще у 1990-их, відтворює контури східних кордонів Угорщини - до Тріанона. Тобто по межі Закарпатської та Львівської і Франківської областей.

Цілком схожа ситуація склалася на Закарпатті й "на ниві православ'я". На відміну від Галичини та Буковини, тут не створилися хоч скільки помітні осередки автокефального руху, а в усьому краї буйно зацвіла Московська паріярхія. І то так, що цей колись цілком унійний край став базою церковної москвофілії для всієї України.
Міста самого Закарпаття ніби ж корінні попи загиджували потворними спорудами у стилі "суздальського благолєпія" - ці еклектичні пагоди зараз розкидані по всій території краю, постулюючи народження особливої агресивної субкультури, яка спирається на підлеглість Москві - як колись на Рим і Еґер.

Зараз мережа московських парафій на Закарпатті - це річ у собі. Тут далі слабка ПЦУ, а виходів із МП за весь час війни - одиниці. Зберігають вони дистанцію і щодо самих Докарпатських москалів на чолі з Березовським. І в аспіраціях Москви на відторгнення Закарпаття під Будапешт, вони цілком можуть утворити ОКРЕМУ православну більшість в орбанівській "Великій Угорщині".

Нащо це Москві? А щоб утворити автономну Угорську Православну Церкву - проксі-конфесію у Паннонії, яку в Угорщині в нинішній кордонах (без Закарпаття) створити москалі не в силах.

Власне виходячи з VIP-статусу патріярха Ґундяєва у переговорах про сценарії анексії Закарпаття й пояснюється ризикований, але не сприйнятий адекватно демарш Орбана.

Водка, сигарети, бензина - так, це важлива частина "дружби" РПЦ і Будапешта. Проте ґрунт - куски України, які має пожерти хворий режим Орбана, поклавши початок УгПЦ Московського патріярхату.

Ростислав МАРТИНЮК

На фото: суздалська благодать у центрі Ужгорода, блок пост РПЦ на Закарпатті.



Теги:агенти Москви, РПЦ, Україна - Угорщина, Закарпаття, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar