реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Виставка Богородичних ікон «Богородиця милостива»

20 вересня, у середу, о 12.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (на Валу, у Колегіумі) відкривається виставка «Богородиця милостива» з фондів заповідника.

В експозиції представлено 39 ікон з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», які репрезентують ікономалярство Чернігівщини XVIII — початку ХХ ст.

Колекція ікон заповідника «Чернігів стародавній» створювалася близько п’ятдесяти років (від часу його заснування в 1967 році) і налічує понад 900 одиниць зберігання. Джерела її формування різноманітні: передання ікон державними органами, представниками релігійних громад та приватними особами під час науково-пошукових експедицій, дарування і придбання в жителів Чернігівщини, колекціонерів та в антикварних крамницях.

Протягом 70—80-х рр. минулого століття співробітники заповідника здійснили численні науково-пошукові експедиції по області з метою виявлення, взяття на облік і врятування пам’яток мистецтва, коли значна кількість храмів була закрита. Переважна більшість ікон були в аварійному стані або значно пошкоджені. Ікони була відреставровані фахівцями реставраційних майстерень Чернігова та Києва. Фактично співробітники заповідника врятували значну частку із виявлених тоді ікон від загибелі.

Географія зібраних у колекції заповідника ікон досить широка: Чернігівський, Городнянський, Ріпкинський, Щорський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Ніжинський, Талалаївський, Бобровицький та інші райони області.

На виставці представлені чисельні образи Богородиці — найпоширеніші та найулюбленіші іконописні образи в Україні. Багато поколінь наших предків утілювали в цьому образі ідеал жінки — вірної захисниці, доброї і дбайливої матері, заступниці людей. В експозиції представлені переважно ікони типу Одигітрії, як одного з найпоширеніших зображень Марії у XVIII—ХІХ ст., а також інші іконографічні типи: Замилування, Знамення, Живоносне джерело, Неопалима Купина, Коронування Діви Марії, Покрова.

З образом Богородиці народ пов’язував свої надії на краще життя, приписував йому чудодійну силу. Народ вважав Богородицю Небесною Заступницею перед Богом, її допомога є найдієвішою, оскільки її син Ісус Христос не може відмовити матері.

Насамперед привертають увагу чудотворні ікони Чернігівщини: Троїцько-Іллінська, Домницька, Ладинська. На виставці експонуються також і інші чудотворні ікони, зокрема Богородиця Печерська, Охтирська, Іверська.
Велику популярність мають ікони «Покрова Богородиці», ікони «Коронування Пресвятої Діви Марії», іконографія останньої була запозичена із Західної Європи.

Значну частину колекції присвячено іконам, які розповідають про життя Богородиці, зокрема, «Різдво Богородиці», «Благовіщення», «Введення до храму», «Свята Родина».

Набув значного поширення і зустрічається у багатьох колекціях ще на один тип богородичних ікон. Це зображення Богородиці з немовлям Ісусом Христом та Іоанном Хрестителем, яке було запозичене і переосмислене в національних традиціях зі знаменитої картини Рафаеля Санті «Мадонна делла Седіа».
Основна мета виставки — показати самобутні традиції ікономалярства Чернігівщини в їх розвитку впродовж XVIII — початку ХХ ст.

Ікони, які експонуються на виставці, різноманітні як за стилем та манерою виконання, так і за рівнем професіональної майстерності. Вони репрезентують різні епохи і стилі: передусім привертають увагу барокові, величні образи Богородиці XVIII ст., з реалістичними, українізованими рисами, в пишних мафоріях на тлі тисненого орнаменту. Ікони ХІХ ст. засвідчили вплив панівних на той час стилів класицизму та романтизму.

Виставка Богородичних ікон дає уявлення про деякі характерні риси ікономалярства Північного Лівобережжя: ліричність образів, м’який колорит. У Чернігові, який поряд з Києвом, був потужним духовно-культурним осередком, безсумнівно, сформувалися і розвивалися іконописні традиції, властиві для Сіверського краю.

Виставка ікон «Богородиця милостива» проводиться у рамках відзначення 50-річчя створення Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Джерело: «Чернігів стародавній».



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, ікони Богородиці, бароко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar