реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

ВІЛ-інфіковані: облік в сотнях

Об’єднати свої зусилля вирішили учасники інформаційної зустрічі студентського активу Чернігова з представниками СНІД служб.

Зустріч відбулась за ініціативи та підтримки депутатської фракції Народної Партії в Чернігівській обласній раді. Участь у ній взяли представники студентських парламентів чернігівських вузів, а також Світлана Пасталиця - голова Чернігівської обласної організації Народної Партії, голова депутатської фракції Народної Партії в Чернігівській обласній раді, генеральний директор КП „Ліки України”; Микола Дейкун - головний лікар Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом; Анжела Мойсеєнко – директор Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації „Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД” та Юлія Найда – керівник прес-служби депутатської фракції Народної Партії в Чернігівській обласній раді.

Відкриваючи зустріч, Світлана Пасталиця розповіла, що ініціюючи цей захід Народна партія мала на меті поінформувати студентів про небезпеку ВІЛ/СНІД та обговорити, якими можуть бути спільні дії студентських активів, медиків та депутатського корпусу в постійному інформуванні молоді. „Ми занепокоєні тим, якими темпами поширюється ВІЛ/СНІД в Чернігівській області, - наголосила пані Пасталиця. – Нас турбує те, що найчастіше інфікується молодь – та частина населення, на яку ми покладаємо багато надій щодо подальшого розвитку нашої України. І саме з молоддю треба багато працювати для профілактики ВІЛ/СНІД”.

Як повідомив Микола Дейкун, на сьогодні в Чернігівській області офіційно зареєстровано 1942 ВІЛ-інфікованих, а хворих на СНІД – 198 чоловік. Це офіційна статистика. Для того, щоб дізнатися реальну цифру, треба помножити кількість інфікованих та хворих на 10.

Микола Дейкун наголосив на тому, що рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію в Чернігівській області зростає. Так протягом 2009 року він збільшився на 13% у порівнянні з 2008 роком. Щодо районів області, то найбільше хворих зареєстровано в Талалаївському та Щорському районах, а також в містах Прилуки та Чернігів.

Протягом минулого року на диспансерний облік взято 483 ВІЛ-інфікованих. Половина з них - 50,2% інфікувались через вживання ін’єкційних наркотиків, майже 40% - інфікувалися статевим шляхом, решта – діти, народжені від інфікованих матерів. ВІЛ-інфіковані – це переважно люди репродуктивного та працездатного віку – від 15 до 49 років. Їх кількість по відношенню до всіх хворих становить 87%. Серед ВІЛ-інфікованих 47% становлять жінки, 53% - чоловіки.

Окрему увагу Микола Дейкун звернув на медичне обстеження з виявлення ВІЛ/СНІДу. Він наголосив, що його можна пройти в будь-якому медичному закладі області. Щороку на Чернігівщині обстежується близько 130 тисяч чоловік. Так було і минулого року. З такої кількості обстежених 1362 людини виявилися ВІЛ-позитивними. Повний спектр медичної допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД в Чернігівській області можна отримати в Обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом.

Анжела Мойсеєнко розповіла, що поширення ВІЛ/СНІД – це більше соціальна проблема, аніж медична. І для її вирішення мають об’єднати свої зусилля освіта, медицина, соціальний захист і громадські організації. Фахівці вважають, що лікування – це вже наслідки. А треба постійно приділяти увагу профілактиці.

Юлія Найда розповіла про конкретні Інтернет-ресурси, де можна знайти інформацію про шляхи передачі ВІЛ/СНІД. Також вона звернула увагу студентів на те, що запобіжні заходи з профілактики ВІЛ/СНІД кожна свідома людина має зробити нормою свого життя.

Говорячи про подальшу співпрацю молоді, медиків та депутатів, студенти запропонували проводити інформаційні зустрічі не лише для них, а й для їх батьків. І такі зустрічі мають бути постійними. Як заявила Світлана Пасталиця, Чернігівська обласна організація Народної партії підтримує ініціативу студентів. Перша така зустріч з батьками відбудеться в середині квітня в школі-ліцеї №22.

Оксана Клименко,
Чернігівський прес-клуб реформ




Теги:студенти, медики, ВІЛ/СНІД, профілактика СНІД, офіційна статистика ВІЛ-інфікованих


Читайте також



Коментарі (0)
avatar