реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Війна була давно -- імена нові

У Ковпитській загальноосвітній школі I-III ступенів Чернігівського району презентовано нове краєзнавче видання – збірник документів і матеріалів Андрія Курданова «Хроніка втрат земляків. Меморіал загиблим воїнам у с. Ковпита» під час кущового семінару голів районних і міських ветеранських організацій. Книгу видано Чернігівською районною організацією Всеукраїнської спілки краєзнавців спільно з Українським інститутом національної пам’ять.

Голова Чернігівської районної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов підкреслив важливість персонального встановлення прізвищ, їх діяльності та обставин загибелі всіх земляків з територіальних громад, які взяли участь у Другій світовій війні. Краєзнавець розповів як з різних архівів, в тому числі з сайту Подольского воєнного архіву Міністерства оборони Російської Федерації, збиралися відомості та було встановлено нові прізвища загиблих фронтовиків з с. Ковпита. А. Курданов передав Ковпитському сільському голові Аллі Печерній примірники збірника та копії архівних документів про односільчан.

Від імені директора Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондента НАН України Валерія Солдатенка привітав Ковпитського сільського голову, автора та всіх краєзнавців району науковий співробітник Інституту Сергій Бутко.
В особистому вітальному листі наголошено, що цей краєзнавчий збірник А. Курданова «стане стимулом для багатьох людей замислитися над власним минулим і вивчати історію свого роду, села, історію своєї країни».

Відомий вчений у листі наголосив: «Національна пам’ять про участь України в Другій світовій війні повинна складатися із конкретного знання про їх учасників. У Хроніці встановлені прізвища 152 жителів села Копита, про долю яких раніше була відсутня інформація. Надзвичайно важливо, що уточнені імена 435 учасників Великої Вітчизняної війни, а також тих, хто втратив життя під час виконання військового обов’язку під час радянсько-фінського військового конфлікту 1939-1940 років, війни з Японією у серпні-вересні 1945 року.

Отже, меморіал у селі Ковпита – перш за все наша пам’ять про конкретних людей та їх долі. Це наочне свідчення про вагому участь кров’ю та власним життям Ковпитської сільської громади у Другій світовій війні. А тому їхні імена не можуть піти в забуття. Ми маємо зберегти пам’ять про них і передавати її з покоління в покоління».

Автор краєзнавчого збірника та науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті разом з ветеранами відвідали меморіали загиблим у великій війні у селищі Михайло-Коцюбинське, селах Ведильці і Ковпита.

Джерело: Український інститут національної пам’яті



Теги:Війна, краєзнавство, 22 червня, Ковпита


Читайте також



Коментарі (0)
avatar