реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Відзначення 70-річчя УПА підтримали на Чернігівщині

Чернігівська обласна організація Української народної партії з нагоди 103-ї річниці від дня народження Степана Бандери звернулася до депутатської групи УНП у Верховній Раді України з проханням не тільки підтримати проект постанови парламенту про відзначення 70-річчя з часу створення Української повстанської армії на державному рівні, але зробити все можливе для її ухвалення з урахуванням досвіду відзначення цієї події у 1992 і 2007 роках.
Однопартійці з Чернігівщини – краю радянського партизанського руху нагадали, що у 2011 році урочисто на державному рівні вже відзначено 70-річчя радянського партизанського руху. Тому цілком логічно, справедливо з точки зору історії та сучасності й відзначення іншої гілки Руху опору в Україні під час Другої світової війни – УПА. Тільки так можна переконати громадян України, що влада дійсно визнає соборність нашої країни як засаду державності, а німецько-радянська війна 1941-1945 років була вітчизняною.
Як відомо, 21 грудня 2011 року народні депутати України – члени депутатської фракції блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Володимир Карпук, В'ячеслав Кириленко, Лілія Григорович, Володимир В'язівський зареєстрували у парламенті проект постанови Верховної Ради України «Про відзначення 70-річчя з часу створення Української повстанської армії» № 9629.

Чернігівська обласна організація УНП


ДОДАТКИ ДО ВІДОМА:

Проект
вноситься народними депутатами України:
Карпуком В.Г.,
Кириленком В.А.,
Григорович Л.С.,
В’язівським В.М.,
Кендзьром Я.М.

П О С Т А Н О В А

ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про відзначення 70-річчя з часу створення Української повстанської армії


У жовтні 2012 року виповнюється 70 років з часу створення Української повстанської армії.
Враховуючи роль УПА в історії України ХХ століття,

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Урочисто відзначити на державному рівні 70-річчя з часу створення УПА.

2. Кабінету Міністрів України:

у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 70-річчя з часу створення Української повстанської армії;

у двотижневий термін після утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 70-річчя з часу створення Української повстанської армії, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України:
організувати показ тематичних теле- і радіопередач, присвячених діяльності Української повстанської армії та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 70-річчя з часу створення УПА;

4. Запропонувати:
Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 70-річчя з часу створення УПА;

Українському державному підприємству поштового зв'язку "Укрпошта" видати серію поштових марок до 70-річчя з часу створення УПА;

5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України
В. ЛИТВИН


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Постанови Верховної Ради України
«Про відзначення 70-річчя з часу створення Української повстанської армії»


1. Обґрунтування необхідності прийняття Постанови
У 2012 році виповнюється 70 років з часу створення Української повстанської армії (УПА). Ми досі не отримали однозначної офіційної оцінки діяльності підпільно - повстанських структур, що боролися за незалежність України в минулому.
УПА - військова організація, за своїм складом партизанська армія до якої входили представники ОУН, інших організацій та партій. Головна мета діяльності - боротьба за незалежність України.
Початком створення Української повстанської армії вважається осінь 1942 р., коли на Поліссі і Волині під егідою ОУН планомірно і організовано створюються збройні загони, які беруть назву УПА. Згодом, у травні 1947 р. Українська Головна Визвольна Рада проголосила день 14-тe жовтня 1942р., на який припадає свято Покрови, офіційною датою створення УПА.
УПА воювала проти німецької окупаційної адміністрації, і німецьких військ, захищала населення від сваволі властей, зривала спроби вивезення до Німеччини продовольчих і сировинних ресурсів та робочої сили, боролась проти каральних загонів ворога, проводила партизанську диверсійну роботу.
За даними історичних джерел, у 1943-1944 роках УПА була найчисленнішою за весь час свого існування, об'єднуючи не менше 40 000 осіб, у тому числі й підпільні кадри ОУН. Роком пізніше сили УПА зменшилися до 20-25 тисяч осіб.
Активні дії УПА було припинено у 1953 році, але окремі вогнища спротиву діяли впродовж 1950-60-х років. З 1943 по 1950 роки Головним Командиром УПА був генерал Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рр. - Василь Кук.
Ставлення до історії УПА в українському суспільстві лишається доволі неоднозначним. Частина громадян вважає воїнів УПА героями та борцями за незалежність, частина - німецькими колаборантами. Щоб відійти від пропагандистських штампів з обох сторін, слід визнати діяльність УПА важливою частиною історії України. Демонстрація поваги держави до людей, які боролись за її незалежність, розуміння їх мотивів, дозволить об’єктивно розібратись в колізіях тих складних часів.
Безперечно, боротьба Української повстанської армії, стала яскравим свідченням національно-державницьких прагнень українського народу. Враховуючи значну роль УПА в українській історії ХХ сторіччя, цілком закономірним є відзначення 70-річчя з часу створення Української повстанської армії.

2. Цілі і завдання проекту Постанови
Метою проекту Постанови є забезпечення належних організаційно-правових умов для відзначення ювілею створення Української повстанської армії на державному рівні.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту Постанови
Проект Постанови передбачає підготовку та відзначення на державному рівні 70-річчя з часу створення Української повстанської армії. Для цього пропонується створити відповідний організаційний комітет, розробити та затвердити план необхідних заходів.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання
Прийняття Постанови не потребуватиме внесення змін до чинного законодавства України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація цієї Постанови Верховної Ради України потребує виділення коштів в обсязі, який буде запропоновано оргкомітетом і передбачено у державному та місцевих бюджетах.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття проекту Постанови
Прийняття даної Постанови дозволить належним чином вшанувати наше історичне минуле, приверне увагу до непростої історії Української повстанської армії.

Народні депутати України:

Карпук В.Г.
(реєстр. №395)

Кириленко В.А.
(реєстр. №333)

Григорович Л.С.
(реєстр. №343)

В’язівський В.М.
(реєстр. №378)

Кендзьор Я.М.
(реєстр. №355)





Коментарі (10)
avatar
1
Опять маленький окатоличенный карпатский народец,
лемки, бойки и гуцулы,
во всех войнах приходивший на нашу землю с её врагами от поляков до немцев,
и стрелявший нашим отцам и дедам в спину,
почему-то возомнивший себя титульной нацией,
хочет изобразить себя жертвой, а не коллаборационистами.
----
Козаки бы в гробу перевернулись,
если бы им сказали,
что потомки успевших удрать от козацькой сабли униатов,
которых они сажали на кол за предательство веры предков,
справедливо считая их НАЙМАНЦАМИ ВАТИКАНА,
оказывается, "титульная нация" и даже "справжи украiнци".
---
Они и сегодня считают себя СЛУГАМИ ВАТИКАНА И ЗАПАДА!
---
И что самое интересное,
эти лемки, бойки и гуцулы, прожившие пол-тысячелетия в других государствах
и присоединённые к нам Сталиным насильно,
лезут нас поучать...
avatar
2
После Великой Октябрьской революции советский народ выиграл тяжелейшую войну на несколько фронтов, против Белой гвардии, Антанты, и прочих. И потом всего лишь за 15 лет построил мощную промышленную державу, выстоял и победил в самой кровопролитной войне человечества. И потом не только восстановил экономику, но и первым проник в космос, и сделал массу открытий в науке и прочее. А национал-свидомая погань и ублюдки за 19 лет Без Войны Голода И Болезней Сумели Уменьшить Численность Украинского Народа Более Чем На 7 Миллионов, Разрушить Экономику Богатейшей Республики Ссср, Уничтожить Крупнейший В Мире Торговый Флот, И Довести До Того, Что Кормилица 1/6 Части Суши Вынуждена Закупать Сельскохозяйственную Продукцию. Вот она, деятельность ублюдков укроозабоченных, сволочи вышиваночной, галычанской фашисткой нечисти.
avatar
3
три попередні коментарі цього "хероїчного" аноніма видалені мною, як такі, що найбільш грубо ображають українські національні почуття. А ці два залишені для демонстрації людської тупості...
avatar
4
umnik-крысеныш и сюда добрался. Ну бухти дальше, твои шефи из масквы мож тебе еще деньжат подкинут.
Слава Україні! Слава УПА, яка боролась за свободу України!
avatar
5
З часом переконався остаточно, що усі заповзяті сучасні імперські шовіністи і так звані чесні леніністи-сталіністи є прямими (по крові і вихованню в родинах) нащадками ЧКістів. НКВДістів, МГБістів, КГВістів, організаторів Голодоморів, заградатрядів і стукачів.
Їх вижило в Україні найбільше і вони при владі - тому так і живемо... і
avatar
6
Сьогодні, заздалегідь знаючи, що близько 260 багнетів надійно оберігають спокій нинішньої влади, піднімати питання про таку важливу тему як ювілейні роковини Української Повстанської Армії-це значить знов давати вкотре всіляким українофобам знущатися над славетною сторінкою української історії!?
Замість такого безглуздя за краще- взятися за розум і впродовж пори до виборів ззосередитися на головному- на підготовці опозиції до перемоги, а так і до проведення у парламент нових молодих людей, які стануть справжніми українськими державниками.
А то, знаєте, якось дивно виходить, що знов покладається надія на підтримку названого Закону про УПА на тих ренегатів, в тому числі і від названої політичної сили, які спокійненнько проголосували за відсунення від влади Уряду Юлії Тимошенко, давши прапор перемоги у руки нинішнього очільника кабінету!? Або ж як майже вчора натиснули кнопки, давши життя Закону про вибори!?
avatar
7
Борисе, ти не правий!
Вік - це не головне.
Ю.В. впершу чергу зрадили нардепи з нею ж підібрані на позачергових виборах 2007 році. Без 30-40 кнопок від БЮТ більшості з того, що трапилося, в т.ч. з нею і Ю.Л., в Україні не відбулося.
Борисе, ти коли не будь чув від Ю.В. і її соратників покаяння за свої особисті помилки?
Звісно не почуєшь. Ось вона і її прихильники у власні сили вірять, а ти - ні.
У цьому полягає головна проблема переважної більшості таких як ти, борців-одинаків: вічна зневіра у власні сили. Вже саме базікання про об"єднання (з ким? Ю.В. також об"єднувалася з "кучмістами" у 2005 році з метою їх перевиховання?? Згадай, Борисе!) свідчить про відсутність віри у себе, у вірність власних ідеалів і власні сили.
А це шлях до власної бездіяльності, обпльовування усіх хто щось намагається робити і... очікування чергової месїї.
СЛАВА УКРАЇНІ!
avatar
8
Так я і Юліних "гвардєйцев" теж маю на увазі. Хто у неї у команді був і який патріот- бачив на власні очі разом з тобою, пане Сергію,під час Помаранчевої революції!? Та й зараз, через стільки років вони мало в чому змінилися. Про це говорять голосування у місцевих радах.
Ось про це і йдеться. Всі сьогоднішні-вчорашні(!!!) помаранчові на рівні ПАРЛАМЕНТУвже сказали своє слово. Тому і мовиться, що нехай добувають строк, і біжать зі своїми преференціями і постдепутатськими благами по домівках.
Просто наразі не треба мутити щось таке патриотичне.Виглядає це неприємно, як чути з вуст чоловіка з оленячими рогами про прагнення свої чи дружини-пройди побудувати по-новому тепло і затишок у родині!?
Тому я і кажу, що це просто понти, лукавство!? Адже наголошую, коли сам Господь приніс все на тарілочці для здобуття будь яких омріяних народом "вершин"(з осені 2004!!)- ВОНИ відмовились, протринькали у чварах і безглуздих підсідках один одного, а тепер ще й пижаться, вовтузяться на кшталт "ось дивіться, які ми патріоти!?
avatar
9
Садисты-отморозки, кельто-дакские варвары, румыно-чурки карпатские, которые хладнокровно выкалывали глаза, закапывали заживо, жгли пятки и издевались всеми возможными способами над своими жертвами. Если бы события 1940-х годов были свежи в памяти, то сегодня не нашлось бы ни одного дебилоида, пытающегося не то что героизировать, а хотя бы одно хорошее слово сказать в адрес этих УНСОшных нелюдей.
avatar
10
umnik
"... стрелявший нашим отцам и дедам в спину..."
ПІСЛЯ ТАКИХ КОМЕНТАРІВ БУДЕМО НЕ В СПИНУ, А МІЖ ОЧЕЙ. "ЧОРНИЙ ВОРОН" В ВІЛЬНОМУ ПРОДАЖУ - ПРОЧИТАЙ ПРО СВОЄ МИНУЛЕ І ЗАГЛЯНЬ В МАЙБУТНЄ.
avatar