реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Від «воздєржался» до «нє удєржался»: сесійні перипетії з містечка біля кордону

За мить до завершення року у Новгороді-Сіверському відбулось пленарне засідання 15-ї сесії районної ради шостого скликання. До уваги депутатів пропонувалось аж тридцять запитань порядку денного! Як для одного дня роботи представників районної громади то, можливо, забагато. Однак давня традиція ще зі совдепії працювати у одноденному режимі продовжує й надалі зберігати перспективу вічності. А щоб попрацювати днів зо два чи більше — подібного практика не пам’ятає. А тому є сенс від старту поспішати! От тільки поспішаючи, не варто втрачати головне.

Цього разу провідним елементом депутатської уваги став районний бюджет. І дарма, що у обранців просто в очах мелькотіло від слова «програма», яких більше десятка на наступні роки мали розглянути та затвердити депутати. Найголовнішим, за думкою представників виконавчої влади, як не крути, а став районний бюджет. І зовсім не тому, що він ніколи так і не став зрозумілим та справедливим. Адже район жебрацький і у ньому з протягнутою рукою очікують на 85% щорічної допомоги.

Скоріш за все найбільшим злом для людей зі здоровим глуздом, увійшовших до сесійної зали для плідної роботи, стала тема заборгованості по заробітній платні. І тут просто таки занадто ображеними виявилися працівники народної освіти, медицини та культури. Якраз ті, що живуть від зарплати до чергової «получки», день за днем спорожнюючи кишеню «родинних статків». Та й чи можна адекватно сприймати пустопорожні розмови зверху про щоденні покращення життя за урядування «справжніх професіоналів»? Адже заборгованість сягнула кількох мільйонів по Новгород-Сіверському району з терміном у півтора місяці. І здається, що тепер вона обіцяє прижитися «навічно» на наших теренах. Тому й лише натяк начальниці фінансового управління Олени Бикової серед моря названих цифр та відсотків у доповіді про «восьмимісячну» забезпеченість грошима у «новому» бюджеті району заробітньої платні, викликала обурення представників опозиційно налаштованих депутатів — при відвертому спротиві членів фракції Української народної партії, партії «Батьківщина» та статусі «утримання» комуністів. І ніякі «вговорювання» чи заклик до «порозуміння» від тих, хто має владну більшість у раді 33-ма «багнетами»(звичайно що регіоналів), при цьому не відвідуючи належним чином засідання, не знайшли адекватного порозуміння з налаштованими критично опозиціонерами.

Тож троє захисників інтересів народу навіть після чергового переголосування не змінили позиції. А голові ради прийшлось, для знаходження потрібних «регіоналівських» голосів, розшукувати у пожежному режимі по району членів провладної більшості!? Як завжди , за мить, змогли з розумінням до вмовлянь перегляду позиції віднестися комуністи. «Воздєржаніє» закінчилося принциповим «за».

Що ж, тепер інтелектуальна еліта району, представлена більш ніж тисячним загоном працівників шкіл, закладів охорони здоров’я та культури, має знати, що, окрім кількох депутатів районної ради, їх нема кому захищати від остаточного зубожіння у час діяльності «уряду професіоналів». Тож будьмо, шановні колеги-інтелектуали, у новому 2013 році!

Борис Домоцький, «Правий Берег Десни», Новгород-Сіверський








Коментарі (2)
avatar
1
Пане Борисе!
А чи не могли б Ви порівняти яким був і як складався бюджет Новгород-Сіверського району, скажімо 1990 року? Дякую.
avatar
2
Пане angor, доброго вечора. На жаль наразі я не маю перед собою зведеної статистики за ті роки.Але ситуація була зовсім іншою хоча б тому, що у межах району ми мали кілька непоганих бюджетоутворюючих підприємств:Мясокомбінат, який забивав до 5оо-1000 голів худоби на добу.А сортимент виробів був величезний, так само , як і географія поставок продукції. Ця фірма вже років до 8-10 стоїть після прихватизації та зміни кількох господарів По-суті яскравий приклад нищення під корінь!?; Існуючий нині маслозавод-то вже тільки згадка про минулу потугу молочного підприємства, яке переробляло у 10-20 разів молока більше за добу, ніж сьогодні. Хоча й зараз ця структура залишається єдиним власним більш-менш помітним наповнювачем бюджету(майже 15%). Три пересувні мехкалони, кілька рембуддільниць, та ще кілька підприємств були важливим чинником по бюджету. Тепер маємо власного надходження до 15-18%. Все інше-то дотації , субвенції тощо з бюджетів обласного та республіканського рівня.Хоча район просто нахабно через безглузде законодавство відсторонений від грошей транзитних шляхів, відповідних платежів за корисні копалини, ліс тощо.
Але в даний момент, висловлюючись категорично з приводу недопустимого бардака з затвердженням наперед провального бюджету, я мав на увазі далеко не технічну сторону того, про що наголошує пан Шкурко у коментарі до попереднього мого коментаря. Ту частину нехай розглядають кабінетні клерки-виконавці. Взялися за справу-нехай виводять з кризи так, щоб "покращення вже сьогодні" настало. А змінити ситуацію , коли б то у районах проголосували масово проти таких нахабних бюджетів, було б можливо і реально. Бо уряду "професіоналів" прийшлось би вирішувати у пожежному режимі: скільки збити грошей від кожного з тих, куди ці кошти розійшлися. Тому всі ці балачки іншого відтінку я не сприймаю! З новим роком вас.
avatar