реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Декларувати доходи вигідно ?

З 1 січня відповідно до статті 18 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2010 року. Відмінністю від минулорічної кампанії є те, що Податковим кодексом України, починаючи з 2011 року, продовжено термін декларування доходів фізичними особами до 1 травня.
Декларація подається до державного податкового органу за місцем проживання. Громадянин, який подає річну податкову декларацію, має право у податковій інспекції безкоштовно отримати бланк декларації і консультаційну допомогу фахівців щодо її заповнення.

Обов’язково необхідно подати декларацію якщо отримані:
- окремі види доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався: (наприклад, інвестиційні прибутки, кошти або майно, отримані як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі, підтверджені в судовому порядку, тощо);
- доходи від осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду або суборенду фізичній особі, подарунки від фізичних осіб, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, неустойки, штрафів або пені, фактично одержаних як відшкодування матеріальної або моральної шкоди тощо);
- іноземні доходи.

Крім того, зобов’язані подавати Декларацію звільнені з роботи працівники, у яких за результатами проведеного остаточного розрахунку при звільненні не вистачило доходів для сплати податку. Також, обов’язково слід задекларувати суми надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк працівником, який звільнився. Такі платники доплачують податок на доходи фізичних осіб на підставі поданої Декларації.

З метою повернення зайво сплаченої суми податку Декларацію мають право подати:
- фізичні особи, які сплатили податок за договором відчуження об’єкта рухомого чи нерухомого майна, але договір не було засвідчено нотаріально й угода не відбулася. У такому разі до Декларації додаються підтверджувальні документи про фактичну сплату податку;
- звільнені з роботи працівники, у яких при проведенні остаточного розрахунку при звільненні виникла переплата податку на доходи фізичних осіб.

Радимо завітати до податкової інспекції і тим громадянам, котрі сплачували протягом 2010 року за навчання, внески у недержавні пенсійні фонди, страхували себе або членів сім’ї, перераховували кошти у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, усиновлювали дітей. Їм надано право на податкову знижку (у 2010 році – податковий кредит), тобто отримання частини сплаченого протягом минулого року до бюджету податку на доходи. Річні податкові декларації, які подаватимуть громадяни у зв’язку з реалізацією права на податкову знижку, органи державної податкової служби прийматимуть до 1 травня поточного року.

Дякуємо за вчасно подану декларацію!

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та
звернень громадян ДПА в Чернігівській області




Теги:податкова, доходи, податок, декларація про доходи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar