реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Вибори в Новгороді- Сіверському завершилися...

Вибори залишилися в минулому,а Новгород- Сіверська ОТГ отримала голову міста та громади.

А тому й поставимо запитання- а чи варто наразі розкручувати тему страждань, сумнівів, скиглення, ниття, плачу чи, догори дригом- "шапкозакидань"? Навряд. Бо в наш час тільки життя є єдиним свідком реалій та вчителем над минулими помилками.

Місто Новгород-Сіверський потребує великої уваги до себе сьогодні. Не завтра і не колись. Тому, що будь які сподівання та очікування на "прориви" можуть бути здійсненими лишень за умов економічної потуги. Якої , як не прикро, не було вчора і нема сьогодні.... Адже навіть найшляхетніші проєкти змін у нашому закутку впродовж десятиліть зупиняються перед " парканом", за яким знаходиться порожнеча!? Відсутність економіки як такої та бажання до змін від владних еліт, перш за все.

Ми геть слабкі. У нас нема робочих місць, ми не здатні наповнювати бюджет для добрих та оптимістичних справ, а виживаємо переважно на "чужих" грошах,зароблених іншими регіонами України.

Ось тому, не надуваючи щоки та не розганяючи смуту- ми наразі приречені хіба що думати про Божу допомогу.
Оскільки, як би кому не хотілось,а за переможними та життєствержуючими емоціями Новгород-Сіверщина швидко втрачала потугу. А показником негативного процесу за десятиліття - стала наша реальність.

Безперспективність завтрашнього дня привела до критичного " вимивання" фахового потенціялу Новгород-Сіверщини. Ану прикиньмо, чи багато випускників шкіл міста та району, отримавши високий фах, повернулися за останні 10 років до рідних теренів? Отож. Чи може маємо практику щорічного відкриття пристойної кількості кваліфікованих робочих місць?

А ще ж і про моральні втрати не варто забувати.Про зневіру молодого покоління Новгород-Сіверщини. Про негативні явища в їхньому середовищі. Сумно.

Нема й прикладів, за якими ми мали б славити як окремих владних достойників минулих років, так і впевнено дивитися в завтрашній день Бо, на жаль, з Новгород-Сіверщиною, коли по правді- все дуже складно.

Тому, що,як не повертай, а працювати на майбутнє треба було починати раніше. Від 1991 року. Бачите ж, як сьогодні виглядають являють оті страшенно витратні і нікому не потрібні ВОКЗАЛ, ГОТЕЛЬ, ПАЛАЦИ та БАСЕЙНИ в Чайкино епохи Л.Кучми? А се, як не прикро- кілька річних бюджетів Новгород-Сіверщини!? Спитати б тодішніх "володарів можливостей" щодо витрат величезних грошей на безглузді примхи!? Чи не шкода їм того, що трапилось? І для чого було робити таку дурість? Скільки б можна було відкрити найсучасніших переробних підприємств на економічно занедбаній Новгород-Сіверщині? І як би дякували люди. А так- хіба що ганьба.

А що з культурно - історичною спадщиною? Тут взагалі неначе з глузду з'їхали. Адже такої масштабної руїни з пам'ятниками старовини, з недоглядом архітектури - навряд чи знає якась інша земля, окрім старовинної Сіверської на півночі України!? І головне, що нема й натяку на покращення!?

Отож, міркуючи над підсумками виборів на Новгород-Сіверщині, здається, найголовнішим завданням мають стати такі засадничі питання як:

1. Влада, яка отримала перемогу, в основу свого щодення повинна поставити запитання приведення до ОТГ реальних інвесторів з можливістю відкриття креативних виробництв на місцевих сировинних ресурсах.

2.Новгород-Сіверський зобов'язаний НАРОДИТИ всім миром Генеральний план міста з чітким визначенням пропозицій майданчиків для серйозних інвесторів.

3. Щоденна увага розвитку охорони здоров'я та освіти, як надійного підґрунтя збереження обличчя ОТГ та міста.

4. Задекларування спільноті концепції розвитку історико культурної та туристичної царини Новгород-Сіверщини на міцному фундаменті УКРАЇНСЬКОЇ потуги, відновлення всіх креативних підвалин життєпису, який штучно приховувався та й наразі замовчується від світу на догоду московитським бажанням.

5. Розробка та втілення в життя концепції щоденної уваги селам на рівні міста. Дороги, комунальне господарство та послуги, освіта, медобслуговування, транспортне сполучення. Тому, що неповага до сіл, яка триває кілька десятиліть, в підсумку стане головним руйнівником існування ОТГ, яка може бути ліквідованою, приєднанням до сусідньої громади.

І на коня! Нова влада,а вірніше- успіх обраної очільниці , має перспективу існувати в позитивному ракурсі, коли вона зможе позбавитися негативів керівництва минулих скликань, запропонувавши вміння та бажання слухати голос громади та задекларує приведення до посад владного управління незаанґажованих та патріотичних фахівців. Що в підсумку може стати переконливим аргументом в площині впевненості населення Новгород-Сіверщини в очікуванні конкретних змін.

Отож, побажаємо новій очільниці ОТГ рухатись дорогою змін, реформування та щоденного подавання надій на краще. Інакше, будь які переможні литаври за результатами виборів можуть стати початком традиційних невдоволень, розчарувань, посилення системи негативів та занепаду економічних та духовних підвалин Новгород-Сіверщини навіть в умовах ОТГ.

Борис ДОМОЦЬКИЙ



Теги:Новгород- Сіверський, Борис Домоцький


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Пан Борис нагнав туману́. Так кого обрано, хто вона, "нова очільниця ОТГ"?
І головне, ні слова про Десну. З неї почнеться відродження княжого міста!
avatar