реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Вибори-2012: на інформаційних плакатах регіональної мови не буде

Спроба партії влади протягнути у виборчий процес на парламентських перегонах 28 жовтня 2012 року «регіональну» мову скандально провалилася.

Відбулося це так.

Нагадаю, що Перехідними положеннями «мовного закону» «Про засади державної мовної політики» № 5029-VI від 3 липня 2012 року авторства Колесніченка-Ківалова, підписаного гарантом Конституції 8 серпня ц.р., внесено зміни аж у 32 інші закони України.
Серед них Закон України «Про вибори народних депутатів України» (пункт 17 Перехідних положень), а саме: у частині другій статті 67 після слова «текст» доповнено словами «мову (мови)». Крім того, її доповнено реченням: «Мова (мови) інформаційного плаката визначається статтею 12 Закону України «Про засади державної мовної політики».
Цим законом встановлено, що інформаційні плакати кандидатів у народні депутати України від політичних партій друкуються державною мовою. За заявою відповідного суб'єкта виборчого процесу поруч із текстом державною мовою розміщується його переклад регіональною мовою (мовами).
Однак у частині другій статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» № 4061-VІ від 17 листопада 2011року, по якому зараз відбуваються парламентські перегони, слова «текст» взагалі не має.
Автори «мовного закону» внесли зміні у закон про вибори народних депутатів 30 вересня 2007 року. Проте, цей закон втратив чинність(!) у зв’язку з прийняттям нового закону 17 листопада 2011 року.

Таким чином, можливі щонайменше дві версії того що відбулося.

Це - звичайний ляп «проффесіоналів» законотворців і їх юристів, який «підмахнув» гарант Конституції України.

Або це - свідчення того, що так званий «мовний» закон був підготовлений задовго до початку виборчих перегонів, але партією влади в авральному порядку був витягнутий з шухляди, як головний інструмент підняття рейтингу партії влади.


Нагадаю, що восени минулого року під час прийняття Закону України «Про вибори народних депутатів України» (№ 4061-VІ), його автори від партії влади і об’єднаної опозиції найбільше хизувалися тим, що вперше законодавство про вибори узгоджено заздалегідь і гарантували, що до нього до дня виборів не буде вноситися зміни.
Отже, свою обіцянку вони, звісно, в такий дивний спосіб виконали – внесли зміни у нечинний закон про вибори народних депутатів.

Головне, що на інформаційних плакатах виготовлених за бюджетні кошти, на парламентських перегонах 28 жовтня 2012 року «регіональної» мови таки не буде.

Сергій Соломаха





Коментарі (2)
avatar
1
Як не буде? Ви про що, шановний авторе? Ось у Прилуках, на вул. 1 Травня, біля заправної станції (та й не тільки тут!) прямо переді мною бігборд, на якому за останній місяць змінюється вже другий плакат від комуністів України, і вже другий плакат виключно на закордонній мові нашого заклятого сусіда! Мова плакатів українських комуністів не змінилася із часів СРСР!!! А частота зміни плакатів навіть більша, ніж у ригіаналів! Цікаво - хто ж оте все ганчір’я проплачує?
avatar
2
Пане Василю, мова йде про офіційні інформаційні плакати, що виготовляються ЦВК за бюджетні кошти.
avatar