реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Верховний Суд дав ляпаса короновірусу

Можливо, ви не помітили, але вчора сталася непересічна подія, яка засвідчує, наскільки важливими для захисту демократії й прав громадян є незалежні інституції. Верховний Суд дав гучного ляпаса режиму Зеленського й став на захист конституційних прав громадян.

Пленум Верховного Суду звернувся до Конституційного Суду України з поданням про визнання неконституційними надмірних обмежень прав людини, запроваджених під приводом карантину.

Йдеться, зокрема, про обмеження в неконституційний спосіб права на свободу пересування, на мирні зібрання, права вільно залишати територію України, права на підприємницьку діяльність, права на доступ до медичної допомоги.

Пленум Верховного Суду вважає неконституційною сегрегацію громадян за віком (примусову самоізоляцію осіб, старших 60 років), рішення одним суб'єктам господарювання дозволити працювати, а іншим - ні, незаконні обмеження зарплат. Також обмеження діяльності авіаперевізників, закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям. Цим порушується право осіб вільно залишати територію України, яке може бути обмежене лише законом, а не актами Уряду. Так само рішенням органу виконавчої влади не можна встановлювати обмеження права громадян на мирні зібрання.

Пленум ВС попросив КС визнати провадження за цим поданням невідкладним і розглянути його в строк, який не перевищує один календарний місяць.

Тарас ШАМАЙДА



Теги:Верховний суд, короновірус, карантин, міфи про короновірус


Читайте також



Коментарі (0)
avatar