реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Вареники з маком відміняються?

Останнім часом наркоманія зазнала суттєвих трасформацій не лише в кількісному плані, але і в якісному. Тобто, не тільки збільшилася кількість споживачів наркотиків, але й змінився їх склад. Це соціальне зло неухильно «молодшає». В наркоманію втягуються все молодші і молодші верстви населення. І тепер вже наркоманами-початківцями стають фактично діти 12-15 років, які своє перше знайомство з дурман-зіллям влаштовують на дискотеках, в сільських клубах, на різного роду молодіжних «тусовках».
На сьогоднішній день на обліку в міськрайвідділах УМВС в Чернігівській області перебуває понад 6 тисяч осіб, які допускають немедичне вживання наркотичних засобів, а за неофіційними даними їх в 2-3 рази більше. Варто звернути увагу і на таку цифру як смертність серед цієї категорії громадян. Лише за минулий рік півтори сотні наркоманів відійшли в інший світ. І це переважно молоді люди працездатного, найбільш активного віку. Рідко хто з них доживає до 30 років. Цифра змушує замислитись: чи варто укорочувати собі віку заради такого сумнівного задоволення ?
Основними наркотичними засобами, характерними для нашого регіону, є ацетильований або екстракційний опій, який виготовляється з макової соломи снодійного (опійного) маку, його вживають близько 80% наркоманів, а також марихуана яку готують з конопель.

За оцінками експертів, основним джерелом задоволення немедичного попиту на макову соломку залишається незаконне культивування снодійного маку та конопель на присадибних ділянках деяких громадян. Так, в результаті протиправної діяльності таких підпільних міні-плантаторів, в приватному секторі нашої держави щорічно виробляється понад 30 тисяч тонн макової соломи. Майже 75% цього зілля різними каналами доходять безпосередньо до «споживача». Останні вже своїми силами доводять зілля до готовності: виготовляють наркотик самостійно в домашніх умовах, використовуючи найрізноманітніший кухонний посуд і домашнє начиння (кавомолки, м'ясорубки, миски, каструлі, преси тощо).

Правоохоронці, зі свого боку, роблять все можливе для припинення розповсюдження, зменшення масштабів і повного викорінення цього зла з нашого суспільства. Оскільки культивування такого маку в сільській місцевості набуло значних розмірів — першочерговим завданням для боротьби з наркоманією стала боротьба з незаконними посівами, як маку, так і конопель. А ефективність значною мірою залежить від профілактичної роботи дільничних інспекторів міліції та служби боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Проведений в ході перевірок аналіз свідчить, що особи, які займаються вирощуванням маку, в своїй переважній більшості - люди віком 60-80 років. Мак вирощують за звичкою, яка вироблялась десятиліттями з покоління в покоління, від діда-прадіда. Багато хто з них не орієнтується в чинному законодавстві і не усвідомлює всієї суспільної небезпечності даного вчинку. Тож для таких дідусів і бабусь не зайвим буде нагадати, що, згідно чинного законодавства, такі дії підпадають під статті Кримінального (ст.310) та Адміністративного (ст.106) кодексів, в залежності від провини правопорушника - кількості вирощеного чи самосійного наркотичного зілля.

Так, за виявлення на присадибній чи дачній ділянці:
1. маку в кількості до 100 або конопель до 10 шт. передбачена
адмінвідповідальність, ст.106 КУпАП;
2. маку від 100 до 500 штук або конопель від 10 до 50 шт. передбачена кримінальна
відповідальність згідно ч.1 ст. 310 Кримінального кодексу України;
3. маку понад 500 штук або конопель понад 50 шт. — ч.2 ст.310 КК України.

Згідно ст. 106 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) «незаконний посів та вирощування снотворного маку чи конопель» покаранням є штраф в розмірі від 306 до 1360 гривень. Згідно ч. 1 ст. 310 КК України «посів або вирощування снотворного маку чи конопель» окрім штрафу в 850 гривень, винна особа може бути піддана адмінарешту на строк до шести місяців або, навіть, засуджена до обмеження волі на термін до трьох років, ну і згідно ч. 2 ст. 310 «посів… в особливо великих розмірах» — винному загрожує ув’язнення на строк від трьох до семи років.

До речі, 21 травня стартувала оперативно-профілактична операція під умовною назвою «Мак-2012», метою якої є виявлення та ліквідація незаконних посівів наркомістких рослин (як маку так і конопель), виявлення та притягнення до відповідальності осіб, що культивують заборонені до вирощування рослини. У проведенні операції задіяні співробітники усіх міліцейських підрозділів. Основне завдання цього важливого заходу – також виявлення та перекриття каналів незаконного перевезення наркотиків, затримання та притягнення до відповідальності розповсюджувачів наркотиків рослинного походження, а також виявлення та знищення осередків дикоростучих наркомістких рослини.
Тож, в першу чергу, під особливим контролем правоохоронців будуть присадибні та дачні ділянки, на яких «закононеслухняні» громадяни можуть культивувати як мак, так і коноплі. Тому співробітники міліції, в якості профілактики, попереджають як дачників, так і керівників підприємств, установ та організацій, про необхідність ліквідації місць, де ростуть наркомісткі рослини, щоб потім не було нарікань на те, що ці рослини дикоростучі, а не культивовані і ніхто не винен в тому, що вони виросли в тому чи іншому місці.

В разі ігнорування вимог чинного законодавства, відносно власників дачних ділянок, особистих підсобних господарств, а також недбалих керівників, на чиїй території виявлять заборонені до культивації рослини — будуть застосовані методи як адміністративного впливу, так і кримінального характеру.

Правоохоронці звертаються до всіх мешканців області з проханням: якщо вам відомо про місця, де ростуть наркомісткі рослини, або про осіб, які займаються їх культивацією, повідомляйте про це до місцевих відділів внутрішніх справ за телефоном 102. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати це наркотичне зло і цим врятувати не одне людське життя чи зламану долю.

СЗГ УМВС України в Чернігівській області



Теги:конопля, наркоторгівля, мак, Чернігівське УМВС, наркоманія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar