реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

В Україні - новий правопис

А взагалі-то навіть прикро, що новий правопис так під шумок прийняли, і всім вже не до нього, бо це історія протистояння і блокування правописної комісії ватниками, яких до неї позасовували ще в 90-ті роки, ще давніша, ніж томос. Ну чим колись було мотивовано введення до її складу ватного історика Толочка, газетні полемічні статті якого показували весь рівень "мовознавства" академіка, який вважав архаїчними, "діаспорними" слова кшталт, шпальта, відсоток, терень (тобто терен), наразі, спільнота, вояк, які не просто давно вже природні в сучасному мовленні, але не нафталіновому несовковому мовцю вже доводиться довго думати, а як інакше можна сказати "шпальта", який росіянізм академік мав на увазі. І головне, що цей пан археолог, який писав свої фахові книжки про колиску трьох братніх народів російською, забув у мовознавчій комісії з українського правопису. Ну і ще пару подібних персонажів з геть совковим "білодідівським" чуттям мови там можна було зустріти.

І ось лише в 2015 комісію переформатували, спеціально нагуглив її склад, дуже показовий - професори, доценти, спеціалізація від історичної граматики до електронних словників, під началом зам.міністра науки Максима Стріхи, який крім того, що фізик ще й фаховий перекладач Кіплінґа - і вона "швиденько" розрулила всі проблемні місця, принаймні дійшла щодо них згоди.

"Ета штука сільнєє Фауста Гьоте," - як казав один кремлівський мовознавець. І це демонструє нам ще одну грань "епохи Порошенка" - це епоха дороблювання того, що мали зробити ще в 1991 році, епоха підбирання хвостів.

Антон САНЧЕНКО



Теги:новий правопис, Максим Стріха, Антон Санченко, толочко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar