реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

В образі Юди …Леонід Кучма

Якби у нас було розвинене повноцінне суспільство, ця виставка стала би сенсацією зі скандалом. Були би пікети московських попів (точніше – їхнього причту, прикормленого, бо самі попи на таке не ходять!), політичних малоросів, але народ би валом валив. Та, на жаль, вся нинішня українська філософія вкладається у два надзвичайно місткі, як ковальський міх, слова «якби ж то» і «отож бо»…

Бо, скажімо, як же тим московствуючим пережити смачне таке, соковите зображення оковитої з перчиком на дні та авторським підписом «Свята вода»?! Чи Христа, що йде на Голгофу в оточенні сучасних пик – навіть один у краватці. Ніззя ж!

Та Бог – Отець у нього, звісно, неканонічний: з-під традиційної хламиди твердо стоїть така широка мужича стопа. Майстерно так вималювана! Не штришками туманними по-суздальськи, а зі всією рембрандтівською чіткістю!

Зняли би ґвалт тут і професійні патріоти – козаки тут геть такі збабілі, що ой, леле! Лежать, точніше – порозлягалися, як відомі жіночі образи класики живопису, але з такими зажирілими боками, знікчемнілими чоловічими органами, нездатними до дітотворення, зате з традиційними люлечкою і оселедцем. Та й шабелька поруч без діла валяється… Але ж хіба не такі ми – що проспали оружну москальську навалу, що скоро прозіваємо і європейські модерні штучки, які чоловіків скоро чи в спідниці вдягнуть чи за штани засудять во ім’я неприродньої ґендерної рівності?!

Та найбільшу увагу викликає картина – алюзія на «Тайну вечерю». Христос такий живий, теплий, але ж апостоли – рятуй мою душу! – це ж наші і Тарас Шевченко, і митрополит Андрей Шептицький, і Михайло Коцюбинський, і гетьман во апостольстві, і навіть атеїстка Леся Українка. Та й це би півбіди, але ж Юда! О, що то за Юда! Позеленілий, покірливо зігнутий, без святочного німба на голові, з капшуком грошей. Та ж то таки наш землячок, таки творець нашої олігархічної системи влади зі своїм юдейським провідником –зятцем, наш Леонід Кучма.
Лишається додати: автор робіт – Володимир Матвейцев. Виставка працює в чернігівському музеї – заповіднику Михайла Коцюбинського.

Василь ЧЕПУРНИЙ






Теги:малярство, Володимир Матвійцев, музей Коцюбинського, Леонід КУЧМА, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar