реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

В Ічні вкрали поличку до меморіальної дошки на честь духовного лідера кримських татар

ФАКТ:
20 травня 2020 року, коли учасники меморіального заходу вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року здійснили покладання квітів до меморіальної дошки національного героя та духовного лідера кримських татар Номана Челебіджіхана (1885-1918 роки), яка знаходиться на фасаді будівлі залізничного вокзалу районного центру Ічня Чернігівської області, була відсутня поличка для покладання квітів.
Порівняйте дві фотокартки: перша зроблена у липні 2018 року, а друга — 20 травня 2020 року.

НАГАДАЄМО:
В лютому 2018 року її встановили якраз під меморіальною дошкою Номану Челебіджіхану, коли з ініціативи та на підставі досліджень ГО «Українська ініціатива» відбулося офіційне відкриття цього меморіального знаку, єдиного на території материкової частини України.
Тоді у заході взяли участь представницька делегація кримськотатарського народу на чолі з Ільмі Умеровим, членом Меджлісу, та Еміне Джапаровою, першим заступником Міністра інформаційної політики України, Наталія Романова, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації, представник Українського інституту національної пам’яті, місцева влада, громадськість…

КОЛИ ЗНИКЛА ПОЛИЧКА ДО МЕМОРІАЛЬНОЇ ДОШКИ?
Співорганізатор заходу 20 травня 2020 року, голова правління ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко поінформував нас, що ще у квітні цього року вона була цілою і на місці.
Інший співорганізатор, волонтер Євген Зінич, який проживає в м. Ічня, повідомив нам, що він спеціально наступного дня після заходу роздивився місце, де знаходилася поличка і побачив, що «слід її виривання зі стіни ще свіжий».
За словами начальника Ічнянського залізничного вокзалу Павла Карпенка, її відсутність з’ясували саме 20 травня, тобто в день проведення заходу.

ПРОБЛЕМА: ЦЕ АКТ ВАНДАЛІЗМУ ЧИ СВІДОМА ПОЛІТИЧНА ПРОВОКАЦІЯ?
На думку П. Карпенка, брутальне зривання та крадіжка простої та дешевої дерев’яної полички під меморіальною дошкою є просто «дурістю» когось із місцевих жителів під час карантину, ошалілого від неробства.
Ю Косенко і Є. Зінич не мають уявлення хто і з якою метою міг таке зробити.
У нас відсутнє бажання висувати версії причини ганебної події.
Водночас звертаємо увагу, що це сталося якраз у час вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, здійсненого комуністичним режимом. Пам’ятаємо, що наступник СРСР – Російська Федерація вже шостий рік веде загарбницьку війну проти держави Україна, здійснює системні, зростаючі репресії проти кримськотатарського народу на території окупованого та анексованого Криму.
Саме тому важливо з’ясувати: це «простий» акт вандалізму чи свідома політична провокація агентури російського агресора.

P.s. ГО «Українська ініціатива» та волонтери з Ічні готові і вже домовляються відновити за власні кошти цю поличку, щоб вона стала ще краще і міцніше трималася.

Сергій Бутко,
представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області








Теги:меморіальна табличка, вандалізм, Ічня, кримськотатарський народ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
1. На чиєму балансі ця меморіяльна табличка?
2. Чому не згадано про відділ культури, на який покладено нагляд за пам'ятками?
3. Яким чином УІНП, як центральний орган виконавчої влади, впливає на ситуацію?
avatar