реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

В архіви за довідками

У зв’язку з реорганізацією та ліквідацією великої кількості підприємств, установ та організацій документи, створені цими установами, що є підставою для отримання довідок про заробітну плату, трудовий стаж, встановлення дати прийняття та звільнення з роботи передаються до трудових архівів відповідного регіону.
На території Чернігівської області — 7 міських (Городнянський, Корюківський, Менський, Носівський, Прилуцький, Чернігівський, Щорський), 18 районних (Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський, Городнянський, Ічнянський, Козелецький, Коропський, Корюківський, Куликівський, Менський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Прилуцький, Ріпкинський, Сосницький, Срібнянський, Талалаївський, Чернігівський), 56 сільських та селищних (серед них Ріпкинський селищний). Через брак коштів частина районних трудових архівів існувала лише на папері. Приємно, що цього року розпочато повноцінне функціонування трудових архівів Борзнянського, Корюківського, Куликівського, Новгород-Сіверського районів та створено Носівський і Семенівський районні трудові архіви. Загальна кількість справ, що зберігаються в трудових архівах, становить майже 119 тисяч одиниць зберігання. Кожного року ця кількість збільшується десь на 15%.

Документи ліквідованих та реорганізованих установ, які знайшли своїх правонаступників, зберігаються саме у них або ж в установах вищого рівня.

Наприклад, громадяни можуть звернутися до Чернігівської дирекції ВАТ «Укртелеком» за довідками, що надаються за документами обласного управління зв’язку, до Головного управління економіки облдержадміністрації — за довідками, що надаються за документами управління торгівлі облвиконкому.

Частина соціально значущих документів зберігається і в Державному архіві області. Зокрема, це документи ліквідованих обласного, міських та районних комітетів Компартії України та ЛКСМ України, Чернігівського виробничого об’єднання «Укрголовм’ясо», управління громадського харчування Чернігівського облвиконкому, обласного лісогосподарського тресту, обласних харчово-хімічної, текстильно-швейної, лісової, лісохімічної і деревообробної промислових спілок Чернігівської обласної ради промислової кооперації, шкіряного заводу головного управління шкіряної і дубильно-екстрактової промисловості, спілки піонерів Чернігівщини тощо. Загальний список підприємств, установ і організацій, соціально значущі документи яких зберігаються в Державному архіві Чернігівської області, вивішений на інформаційних дошках у фойє корпусів № 1 (вул. Мстиславська, 2) та № 2 (вул. П’ятницька, 52) архіву.

Документи, що стосуються населення нашої області, зберігаються і за її межами. Про службу і роботу в Радянській армії в роки Великої Вітчизняної війни і післявоєнний період, про загиблих та тих, хто пропав безвісти, є документи в архіві Міністерства оборони Росії (Московська область, м. Подольськ, вул. Кірова, 74). За відомостями про участь у партизанському русі під час Великої Вітчизняної війни можна звернутися до Центрального державного архіву громадських об’єднань України (м. Київ, вул. Кутузова, 8).

До архівів можна звертатися як письмово, надсилаючи запит з максимально повним викладенням інформації, про яку йдеться у запиті, так і безпосередньо прийти на прийом, що дозволить на місці оформити замовлення.

Наталія ЛОБАНОВА,
заступник директора Державного архіву Чернігівської області



Теги:архів, ліквідовані підприємства, довідки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar