реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Уряд реалізує соціальні ініціативи за рахунок позичень за кордоном

Минулого тижня рейтингове агентство Fitch підтвердило невтішний довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній і національній валютах на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом.
За цих умов Міністерству фінансів України вдалося 17 липня 2012 року розмістити (продати) п'ятирічні єврооблігації на 2 млрд. доларів під 9,25% річних.

Хоча ще на початку року перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський говорив про бажання залучити ресурси за ціною не вище 8,5%.
В останнє Україна розміщувала єврооблігації ще в лютому 2011 року. Тоді уряд залучив 1,5 млрд. доларів строком на 10 років під 7,95%.
Ці валютні запозичення вірогідно підуть на покриття дефіциту торгового балансу держави та на обслуговування закупівлі закордоном товарів широкого вжитку з метою збільшення надходжень до бюджету від ПДВ і мита.
Отже, за рахунок збільшення державаного боргу (на 31 березня 2012 р. становить 46 млрд. 479 млн. доларів США) партія влади реалізує свої «соціальні ініціативи», які більш схожі на підкуп виборців на передодні парламентських перегонів.

Сергій Соломаха





Коментарі (3)
avatar
1
Ви навели прямий державний борг України в $46,479 млрд і не згадали про борги комерційних структур взятих під гарантію держави. З урахуванням цих боргів загальний борг України становить на 01.06.2012р. більше $126 млрд.
Ви не згадали також, що нові кредити беруться і для повернення та обслуговування(виплату процентів) раніше взятих кредитів.
Чи є у Вас інформація - які комерційні структури списують свої борги за рахунок держави, тобто діють за принципом ЄЕСУ Тимошенко? Чи такі оборудки тепер вже не практикуються?
avatar
2
Чи не могли б Ви пояснити, що таке "рівень "В" зі стабільним прогнозом"?
avatar
3
Борги з ПДВ ( за 2010-11рр. ) "заморожені", тобто ситуація подібна до тої, що була під занавіс урядування Тимошенко.
avatar