реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Унікальну 400-у операцію зробили у Чернігові

Для Чернігова така операція була вперше, а для хірурга Костянтина Руденка – вона була вже чотирьохсотою.

Для Чернігова така операція була вперше, а для хірурга, який її робив – заступника директора Національного інституту серцево – судинних захворювань імені М.Амосова професора Костянтина Руденка – вона була вже чотирьохсотою. Операція з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії тривала більше трьох годин і була проведена у другій чернігівській міській лікарні. Пацієнтці на годину зупиняли серце.

Завідувач кардіохірургічним відділенням лікарні Ігор Венгер каже, що ця хвороба є однією з найпоширеніших, але її важко діагностувати. Особливість у тому, що молоді люди з таким діагнозом раптово помирають під час фізичних вправ і причину встановлюють лише під час розтину. За приблизними оцінками біля 70 тисяч українців мають таку хворобу.

Досі хірургічним лікуванням цієї патології займалися лише в інституті Амосова, а відтепер – і в Чернігові. Пацієнтка – середніх років і одним із симптомів її хвороби була втрата свідомості.

Хірург Костянтин Руденко каже, що 400 операцій за 4,5 роки – це найбільший результат у Європі. «Дуже важливо, що тепер Чернігівщина має таку техніку, таку методику, яка дозволить рятувати десятки і сотні життів» – каже хірург. Колектив кардіохірургічного відділення чернігівської міської лікарні №2 має все необхідне для таких операцій і досьогодні є єдиним в області, який робить операції на відкритому серці.
"Голос України"

Фото Суспільне/Чернігів.



Теги:інститут Амосова, міська лікарня №2, Ігор Венгер, кардіохірургія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar