реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Українська церква була сильною на Чернігівщині

Сьогодні церковний рух в Україні переживає так званий «ренесанс», тобто відроджується. Все більше церков переходять на богослужіння українською. Як бачимо, історія повторюється циклічно: українська церква знову виборює своє існування, як колись — у 20-х роках після повалення царського гніту.

Якої сили був рух Української автокефальної церкви на Чернігівщині у 1920-х роках до початку тотального знищення радянською владою? Це вирішив дослідити історик Віктор Моренець. Результат досліджень та пошуків – майже на чотирьох сотнях сторінок. Книгу «Церковно-визвольний рух на Чернігівщині в 1920-х роках» упорядник нарешті презентував у Чернігові, повідомило обласне телебачення Сівер- центр.

Рух Української автокефальної церкви у деяких повітах у ті часи був дуже сильним, каже автор.

Упорядник опрацював чимало документів тих часів. Книга виникала хаотично, по мірі знаходження цікавих архівів.

Потроху книга писалася. Пришвидшив темпи автор після того, як у минулому році в Державному архіві зарубіжної україністики знайшов спогади нашого земляка Василя Потієнка — помічника Василя Липківського, тогочасного очільника Української церкви. Він описує становлення УАПЦ на Сосниччині.

Для дослідників історії книга буде цікава значною кількістю маловідомих світлин українських церков 1920-1930-х років. Унікальна книга і тим, що в ній опубліковані оригінали тогочасних документів, а тому читач має змогу сам зробити висновки про історичні події.



Теги:Сосниця, василь Липківський, Віктор Моренець, УАПЦ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar