реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Україні пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками

Українська народна партія вимагає виконати рекомендації Венеціанської комісії та винести на розгляд Верховної ради законопроект УНП «Про внесення змін до закону України «Про вибори народних депутатів України», що передбачає проведення виборів за пропорційною системою з регіональними відкритими списками. З цією заявою виступив народний депутат, заступник голови УНП Ярослав ДЖОДЖИК.
«20 жовтня Венеціанська комісія оприлюднила офіційні висновки, що змішана виборча система не може ефективно працювати в Україні і, паралельно, спеціалісти з виборчого права порадили Україні іншу виборчу модель – регіональні списки, за якими, наприклад, обираються депутати до польського Сейму», – розказав нардеп. Тож, за його словами, «законопроект, розроблений народними депутатами з УНП, на 100% відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії».
ДЖОДЖИК наголосив, що «пропорційна система з відкритими регіональними списками містить в собі переваги і пропорційної, і мажоритарної системи, коли виборець віддає свій голос і за конкретну політичну ідеологію, і за конкретну людину, яка представляє цю ідеологію в області». «Таким чином, виборці отримають депутата, який зобов’язаний буде виконувати свої особисті передвиборчі обіцянки і до того ж, нестиме ще й політичну відповідальність перед політичною силою, яка його висунула», – підкреслив заступник голови УНП.
«Якщо парламент затвердить законопроект, що суперечить рекомендаціям Венеціанської комісії, демократичний світ може визнати наступні парламентські вибори недемократичними та незаконними», – підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.


Прес-служба УНП





Коментарі (0)
avatar