реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Українці, нагороджені Кремлем

Москва щедро роздає українським політикам, церковникам і митцям нагороди. Здебільшого за заслуги в утриманні України в орбіті Кремля. Про це пише Олександр Михельсон у черговому числі «Українського тижня».

«Орден дружбы», що став повторенням радянського ордена «Дружби народів», та «Орден Почёта» в більшості випадків є ознакою того, що нагороджений неабияк попрацював на просування в Україні інтересів РФ. Останній іноземцеві отримати вельми непросто: за статутом, його вручають за «особливі досягнення»в політиці, економіці, культурі, при цьому бажано вже мати які-небудь інші російські нагороди.

Тиждень виділив Топ-6 українців, нагороджених Кремлем:

Борис Патон: орден «За заслуги перед Отечеством» ІІ ступеня (1998), «Орден Почёта» (2004), орден «За заслуги перед Отечеством» І ступеня (2008)

Леонід Кучма: орден «За заслуги перед Отечеством» І ступеня (2004)

Володимир (Сабодан): «Орден Дружбы» (2004), «Орден Почёта» (2005)

Агафангел (Саввін): «Орден Дружбы» (2003), «Орден Почёта» (2008)

Богдан Ступка: «Орден Дружбы» (2001), «Орден Почёта» (2011)

Микола Азаров: «Орден Дружбы» (2007), «Орден Почёта» (2012)

За підрахунками Тижня, з кінця 1990-х «Орден дружбы», що є відвертою відзнакою «друзів Росії», одержали щонайменше 30 українських діячів політики, мистецтва, культури та релігії, чиї імена на слуху.

Серед кавалерів «Ордена Дружбы» - депутати-регіонали В’ячеслав Богуслаєв, Сергій Гриневецький, звісно ж, автори мовного закону, який підвищує статус російської, Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко, патріарх КПУ Георгій Крючков та нинішній лідер Компартії Петро Симоненко, а також екс-спікер Володимир Литвин.

Крім того, у списку кавалерів «Ордена Дружбы» фігурують один з архітекторів «луганської ідентичності» Віктор Тихонов, лідер ветеранів-«афганців» України Сергій Червонописький, голова зовнішньополітичного напряму в адміністрації пізнього Кучми Анатолій Орел, який і тоді, і тепер критикує Захід, натомість відкрито лобіюючи російські інтереси.

Частина зі згаданих людей одержали російську відзнаку за «пізнього Кучми», наприкінці 1990-х – на початку 2000-х. Це стосується, зокрема, Богуслаєва та Орла. Водночас нова хвиля нагороджень припала на помаранчевий період, коли Росія всіма силами підтримувала активістів різноманітних «рухів проти фашизму», зайнятих дискредитацією української влади як всередині країни, так і на Заході.

Наприклад, Георгій Крючков удостоївся «Ордена Дружбы» в 2009 році, після того як видав разом із нинішнім міністром освіти і науки Дмитром Табачником книжку «Фашизм в Україні: загроза чи реальність?», що мала виразно антиукраїнське спрямування й стала приводом для проведення цілої низки пропагандистських круглих столів міжнародного рівня.

Разом із Крючковим тим самим указом ту саму відзнаку отримали вже згаданий Сергій Ківалов і депутат кримського парламенту Сергій Цеков, який напередодні став співголовою нового проросійського руху в Україні «Русское единство».

Більше про це читайте у статті «Почёт» і «Дружба» від
Путіна» у № 31 «Українського тижня».



Теги:табачник, Україна - Росія, Агафангел, Сабодан, Кучма, Ступка, орден Дружби народов


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Прикро бачити в цьому списку Богдана Ступку, але й логічно -- його роль в "Тарасі Бульбі" цілком хохляцька. А син Остап весь у батька --відступник від українства. "Чєво ізволітє?"
avatar
2
А мене більше зацікавила наявність в списку імені Президента НАНУ Бориса Патона, який за кількістю нагород попереду. Може справді співпраця в науці між Росією та Україною подає приклад? Досі про це  широко не повідомлялося. Відомо, що значна ( може переважна ) кількість українських науковців, що опинилися в закордонні, працює в РФ. Може так само з Росії перебралися до нас колишні земляки, хоча б з патріотичних поривів? Чом би не наслідувати їм приклад В.Вернадського, першого очільника Академії наук?!
avatar
3
Звдяки Б. Патону Росія випустила за роки війни 100 000 танків Т-34, сконструйованому, до речі, в Харкові на ХТЗ. Вклад Патона в розвиток промисловості і особливо оборонної та космічної галузей СРСР недооцінений.  
Завдяки В. Вернадському Росія створила ядерний щит СРСР. Його вклад в створення ВУАН чисто формальний, знаковий і нічим особливим не закінчився.
avatar
4
Після навчання в КПІ я 33 роки клепав на Уралі ядерний щит Росії. Починав майстром, а закінчив директором заводу. 
1993 року із патріотичних мотивів повернувся в Україну, маючи рекомендацію директора ядерно-хімічного департаменту Мінатома Росії на роботу в Україні. Але  влаштуватися на роботу ні в Енергоатом, ні на ЧАЕС не зміг. Щоб влаштуватися на ЧАЕС треба було дати окулістці при проходженні медкомісії хабара в 100 баксів. Відмовився принципово.
avatar