реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Україна у десятці світових лідерів з експорту озброєння

Частка України у глобальному експорті зброї становила в 2011–2015 роках 2,6%. З цим показником Україна посідає у списку найбільших експортерів ОВТ дев’яте місце, трохи поступаючись Італії. Першу трійку в цьому списку становлять США, Росія, Китай

Україна за підсумками 2011–2015 років увійшла до десятки найбільших експортерів озброєнь. Такі дані наведені в доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI) за 2015 рік. За підрахунками експертів цієї установи, «частка України у глобальному експорті зброї становила в 2011–2015 роках 2,6%». Україна посідає у списку найбільших експортерів 9-те місце, трохи поступаючись Італії. Зокрема, найбільший дохід наша держава отримала від продажу авіатехніки — $108 млн, броньованої техніки — $63 млн, двигунів — $148 млн, кораблів — $4 млн. Як йдеться у звіті, Україна у 2009–2014 роках була третьою за обсягами поставок зброї до Китаю. До цієї країни експортувалися двигуни для військових літаків. Крім того, 2014 року Україна постачала бронетехніку в Камерун та Нігерію. А загалом за вказаний період обсяг торгівлі зброєю збільшився на 14% проти попередньої п’ятирічки.

Попри складну економічну ситуацію, за останні два роки підприємствам вітчизняної «оборонки» вдалося розробити нові модифікації бронетехніки і систем залпового вогню, сучасні протитанкові ракетні комплекси, високоточні артилерійські снаряди тощо. А це дозволило низці підприємств оборонної галузі наростити обсяги виробництва і зберегти робочі місця. Наприклад, за перший квартал 2016 року ДП «Завод ім. В.О. Малишева» суттєво наростив темпи виробництва проти аналогічного періоду минулого року. Таку позитивну для харківського підприємства тенденцію багато в чому забезпечило відновлення призупинених раніше поставок бронетехніки до Таїланду, Іраку та Ефіопії.

На думку керівника зовнішньополітичних проектів Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Володимира Солов’яна, суттєве збільшення військового бюджету України через воєнні дії на Сході України сприяло й підвищенню експортних показників. Так, минулого року Державний концерн «Укроборонпром» уклав експортних контрактів на суму понад $1,3 млрд (прибуток від реалізації продукції становить близько 20 млрд грн).

Одним з головних факторів таких позитивних результатів активізації нашої «оборонки» стала реалізація стратегії виходу на азійські ринки озброєнь. У цьому контексті також важливо сказати про досягнуті з Індією домовленості щодо співпраці у сферах авіабудування, газотурбобудування та бронетехніки. Нині вже є конкретна угода щодо закупівлі індійською стороною української системи радіоелектронної розвідки. В «Укроборонпромі» також зазначили, що Україна розраховує витіснити Росію з індійського ринку ремонту озброєння радянського виробництва. Таким чином реальною стає перспектива створення в Індії спільних підприємств, які проводитимуть оновлення, капітальний ремонт та виготовлення деталей для систем ППО, вироблених у СРСР. Українське озброєння в авіаційній, бронетанковій та радіолокаційній сферах має предметний попит і у військових з Малайзії.

Україна традиційно зберігає тверді позиції у сфері авіабудування. Яскравий приклад — середньомагістральний військово-транспортний літак Ан-70, який розробили на АНТК ім. О.К.Антонова. Європейський аналог Ан-70 — Airbus A400M поступається українському літаку за характеристиками і ціною. Нещодавно також було узгоджено продаж Саудівській Аравії літаків сімейства «Антонов» — Ан-132, Ан-148 та Ан-178.

Варто також відзначити й вітчизняну ракетобудівну галузь, яка, на думку експерта, особливо залежала від російського ринку. Серед останніх досягнень у переорієнтації на західного замовника можна назвати участь КБ «Південне» у створенні ракетоносія Antares (виробництва США). Компанія Boeing також виявила інтерес до українських моторів. Двигуни і ракетоносії для американців будуть вироблятися на базі заводу «Південмаш» і КБ «Південне». Останнє вже випускає двигуни для ракети-носія легкого класу Vega Європейської космічної агенції.

Після припинення військово-технічного співробітництва з Росією Україна має шанс не лише втримати свої позиції на світовому ринку, але й розширити їх. Так, нині Захід розглядає український ОПК як альтернативу російським постачальникам. І навіть в умовах війни і дефіциту коштів нам є що запропонувати світу.

На п’ятірку найбільших торговців зброєю — США, Росію, Китай, Францію і Німеччину — припадає 74% усього обсягу продажів. Китай є третім за рейтингом як експортером, так і імпортером озброєнь. А найбільше зброї купують Індія і Саудівська Аравія.

Центральний друкований орган Міністерства оборони України «Народна армія»

Думка експерта
Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння:

— Оскільки така поважна Міжнародна організація, як SIPRI, наводить статистику останніх п’яти років, то слід розуміти, що йдеться про зовнішні контракти, які уклав Укрспецекспорт протягом 2009–2010 років. Зокрема, на поставку бронетехніки й танків Королівству Таїланд, поставку БТРів, літаків і танків Республіці Ірак, малих десантних кораблів «Зубр» Китаю та про контракт на модернізацію літаків Ан-32 для ВПС Індії.
Якщо вести мову про сьогодення, то збройовий бізнес у нас суттєво впав. Адже переважну кількість озброєння та військової техніки, які виготовляють підприємства вітчизняного ОПК, спрямовують не до наших іноземних партнерів, а до Збройних Сил України.

Проте, безумовно, наша держава залишається потужним постачальником сервісних послуг із ремонту та модернізації, а також комплектуючих, таких, як авіаційні двигуни, газові турбіни до бойових кораблів тощо.

Регоінальний медіа- центр міністерства оборони України



Теги:регіональний медіа-центр Міністерст, АН-32, бтр, експорт зброї


Читайте також



Коментарі (0)
avatar