реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Україна може обійтися без російського газу

Україна має всі можливості для забезпечення потреб енергетичними ресурсами власного виробництва - переконаний голова Фонду енергоефективних інвестицій Ігор Черкашин. Про це він сказав в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ. До того ж на перше місце має вийти заощадження енергії - за його словами, інвестувати в енергозбереження в чотири рази дешевше, ніж у генерацію нової енергії і тепла.

«Інвестицій в енергозбереження потрібно в три-чотири рази менше, ніж у створення енергії - це на один кіловат скорочення споживання електроенергії в порівнянні з одним кіловатом згенерованої енергії», - наголосив експерт. Черкашин зазначив, що Україна має достатню кількість вугілля, аби поступово замістити ним споживання російського газу. «Це вугілля, причому в різних його проявах. Можливе і пряме його спалення, можна говорити про газифікацію вугілля. Для різних котлів можуть бути різні види заміщення газу. Другий момент: враховуючи здешевлення нафти, автоматично знизиться вартість мазуту. Третій момент - це біопаливо. В першу чергу - тверде біопаливо» - зазначив Черкашин.

Він розповів, що за розрахунками біоенергетичної асоціації, протягом 4-5 років можливе заміщення близько 18% споживання газу біопаливом. «Не треба боятися, що використання палива винищить лісів. Ліси на те й ліси, щоби рости, мати санітарну вирубку, є чудові енергетичні рослини, які спеціально вирощують для забезпечення біопаливом. Тим же шляхом йде та ж Швеція, Норвегія», - наголосив Черкашин.

Він додав, що для забезпечення власною електрикою Україна має повністю завантажувати атомні електростанції. Адже така можливість теж існує. «Ми маємо цей резерв і ми повинні його використовувати, повинні швидко зробити модернізацію систем теплозабезпечення, де можна – використовувати електрообігрів. Кроків дуже багато. І головне, що ці ресурси - наші, вітчизняні», - підсумував Черкашин.



Теги:електроенергія, енергонезалежність, Україна - Росія, російська окупація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar