реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У злочинах звинуватили безпідставно

Адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги довів у суді, що клієнта обвинуватили в крадіжках незаконно

До Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області надійшла постанова слідчого Щорського відділення поліції щодо надання захисника особі, яку підозрювали у вчиненні ряду злочинів. Зі змісту вказаної постанови вбачалося, що клієнт перебував у скрутному матеріальному становищі, а тому залучити захисника самостійно не мав можливості.

В рамках кримінального провадження адвокату Григорію Лизаку було видано доручення для здійснення захисту за призначенням клієнта, який обвинувачувався у вчиненні середньої тяжкості та тяжких кримінальних правопорушень, передбачених ст. 185 ч.2 та ст. 185 ч. 3 КК України (карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років), а саме таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно та таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно, поєднана з проникненням у житло.

Підзахисному адвоката стороною обвинувачення було інкриміновано 2 епізоди кримінального правопорушення за ст. 185 ч. 2 КК України та 3 епізоди кримінального правопорушення за ст. 185 ч. 3 КК України. В рамках кримінального провадження до обвинуваченого було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Клієнт не визнавав свою вину у інкримінованих йому епізодах злочинної діяльності.

Згідно ст. 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачяться на її користь.

Відповідно до ч. 3 ст. 373 КПК України, обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення.

У суді було встановлено, що клієнт не скоював інкримінованих йому злочинів, адже прямих доказів його винуватості прокурор не надав, жоден із учасників судового розгляду прямо не вказував на нього, як на особу яка саме скоїла цей злочин. У зв'язку з цим, суд вважав за необхідне визнати обвинуваченого невинуватим і за недоведеністю вчинення даного кримінального правопорушення виправдати за всіма епізодами крадіжок.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що підзахисного адвоката необхідно виправдати у пред'явленому обвинуваченні з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Також було прийнято рішення про скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, обраного Щорським районним судом, після набрання вироком законної сили.

Завдяки професійній роботі захисника його клієнта вироком Щорського районного суду Чернігівської області від 04.03.2016 року визнано невинуватим у пред'явленому обвинуваченні та виправдано за відсутністю в його діянні складів злочинів, передбачених ст. 185 ч.2 та ст. 185 ч. 3 КК України.

Вероніка РИБАК



Теги:крадіжка, безоплатна правова допомога, Щорс


Читайте також



Коментарі (0)
avatar