реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"У Росії можливий кривавий бунт" - підполковник КГБ

"Круглий стіл" "9 травня: правда і міфи» у військово- історичному музеї Чернігова став чи не першою спробою в місті по-нормальному глянути на історію другої світової війни.

Так Сергій ЛАЄВСЬКИЙ, директор Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського навів нотатку з щоденника українського кіномитця Олександра Довженка, який ще у 1942 р. записав «Якщо вся доблесть синів України у Вітчизняній війні, всі жертви і страждання народа, і вся переможна сила після війни хитроумними руками і перами відповідних молодців оформиться в єдиний Побідний советський котел, а на рахунок українців цими ж таки руками випреться штучно утворена гітлерівська петлюрівщина і антисемізм, з усіма наслідками м’ясорубок, – краще б мені вмерти і не знати більш людської підлості, і бездонної ненависті, і бездонної вічної брехні, якою оплутані ми».

Ростислав ПИЛЯВЕЦЬ, провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, доцент, фахівець з воєнної історії зазначив, що за роки війни в лавах Червоної армії воювало загалом майже 30 млн. осіб, з них близько 9 млн. (тобто 30%) складали наші співвітчизники (за іншими підрахунками, в лавах 26-ті мільйонної Червоної армії було 7 млн. українців). З них на фронтах загинуло від 3,5 до 4,1 млн. військовослужбовців. Історик нагадав, що насправді 150 тис. українців воювали з нацистською Німеччиною ще з 1 вересня 1939 р. в польській армії, з них 16 тис. загинуло.

У 1944 р. в УПА нараховувалося понад 100 тис. вояків, а всього через УПА (в роки війни і пізніше) пройшло понад 500 тис. осіб.

Катастрофічними були втрати серед цивільного населення України – 4,5 млн. осіб загинуло внаслідок бойових дій, нацистської окупаційної політики, каральних і винищувальних акцій, сталінських репресій, голоду та епідемій. Серед них від 1 до 1,8 млн. – це жертви Голокосту. 670 сіл і містечок України нацистськими карателями було знищено разом із його жителями. Цей скорботний перелік можна продовжувати безкінечно.

Загалом Україна в Другій світовій війні втратила вбитими від 8,5 до 10 млн. людей. Р. Пилявець звернув увагу, що на відміну від країни Європи та Північної Америки, у нас досі точно не пораховані всі жертви війни. А документи переважно знаходяться в архівах Росії.

Олександр ДОБРИЦЯ, колишній підполковник КДБ і СБУ, відомий чернігівський історик і краєзнавець, привернув увагу до долі у повоєнний час червоноармійців – інвалідів війни, величезна кількість яких була в усіх містах і селищах європейської території СРСР. Він повідомив, що «раптом» у 1947 р. всі інваліди війни, які не мали родини і родичів, що могли піклуватися за ними, зникли з вулиць населених пунктів України, Росії, Білорусі…

На думку О. Добриці, «зачистили», «ліквідували», можливо, до 1 млн. осіб. Причина невідома. Нагадаємо, що в Україні у 1946–1947 рр. був штучний голод, від якого померло понад 1 млн. громадян.

Він висловив впевненість, що за умови відкриття усіх архівів колишнього КДБ, що зберігається в Росії, існує ймовірність кривавого бунту російського народу внаслідок обурення та помсти за злочини радянського режиму.



Теги:міфи другої світової, 9 травня, архіви РФ, КГБ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar