реклама партнерів:
Головна › Новини › 

У Ріпках встановлено пам’ятник ЄЕПу? ФОТОрепортаж

Не вірите? Тож завітайте у Ріпки – невеличке селище на півдорозі між кордоном з Білоруссю і Черніговом через яке проходить міжнародна траса Санкт-Петербург - Одеса.
Найпомітнішою монументальною спорудою Ріпок залишається, розташований на центральній площі міста пам’ятник В. Леніну. Після відомого широкому загалу псування пам’ятника В.Леніну у Києві місцева організація КПУ за власні кошти капітально відремонтувала у 2009 році до Дня незалежності України.
Іншою не меш помітною спорудою центральної площі селища є гармата встановлена на честь визволення селища від німецько-фашистських загарбників.
У 2001 році місцеві активісти Української народної партії біля районної бібліотеки встановили камінь «Борцям за Волю і Незалежність України», який і досі залишається першим і єдиним поки що пам’ятним знаком борцям за незалежність України в районних центрах Чернігівщини.
У 2007 році позаду пам’ятника В.Леніну було встановлено камінь з табличкою, що на цьому місті буде встановлено пам’ятник козацькому полковнику Максиму Небабі соратнику Богдана Хмельницького.
Однак цього не сталося. В той же час біля будівлі районної держадміністрації і райради місцева влада встановила три дерев’яні баби, які на думку влади повинні символізувати братерську дружбу Росії, Білорусії і України. Місцеві гумористі одну з них прозвали «казашкою». Можливо не тільки за її схожість з мешканками Казахстану, але й на честь ЄЕПу – союзу Росії, Білорусії і Казахстану, в який намагаються втягнути і Україну.
Тож шановні туристи і гості України, завітайте в Ріпки самі переконаєтесь.

Сергій Соломаха


Історична довідка:

Ріпки́ — селище міського типу на Чернігівському Поліссі, районний центр Ріпкинського району Чернігівської області. Населення на 1 січня 2011 року становило 7458 осіб.
Вперше згадується у 1607 р. Населення брало активну участь у національно-визвольній боротьбі під проводом Б.Хмельницького. Входило до Роїської сотні (с.Роїще під Черніговом) Чернігівського полку. На початку ХІХ ст. — волосний центр. У 1905—1907 роках — революційні виступи селян. В роки громадянської війни діяв партизанський загін, який увійшов до Богунського полку. У 1943 р. діяв підпільний райком партії і партизанський загін.
З 1958 року Ріпки — селище міського типу.

Політичний портрет Ріпкинщини:

За даними довідника «Чернігівщина: 20 років незалежності України» на позачергових виборах до Верховної Ради України у Ріпкинському районі БЮТ підтримало 32,39% виборців, Партію регіонів – 26,60%, блок НУ-НС – 13,28%, КПУ – 12,80% (найвищий результат в області для КПУ), Блок Литвина – 3,73%, СПУ - 3,11% виборців,
На президентських перегонах 2010 року у 2-м у турі Ю. Тимошенко підтримало 59,33% виборців, а В.Януковича – 36,26%

На місцевих виборах 2010 року обласний партійний список Партії регіонів підтримало 25,21% виборців Ріпкинського району, що взяли участь у голосуванні, ВО «Батьківщина» - 18,55%, КПУ – 8,23%, СПУ – 5,88%, партії «Сильна Україна» - 3,78%, партії «Фронт змін» - 3,05%, УНП – 2,16%. Не підтримали жодну партію 10,63% виборців.
У Ріпкинській районній раді Партія регіонів на виборах 2010 року отримала 26 мандатів з 64, з них 12 по партійним спискам, 14 в мажоритарних округах. ВО«Батьківщина» - 14 (7+7), КПУ – 6 (4+2), СПУ - 6 (3+3), «Сильна Україна» (2+0), «Фронт змін» - 2 (2+0), Народна партія – (2+0), УНП – 5 (0+5), УСДП - 1 (0+1).

































Коментарі (1)
avatar
1
Казашка, дійсно вона! А ще нехай увічнили б Омельку Пугачова. Бував і він у тутешньому ягідному краї! Дійсно мальовнича природа, майже як у Новгороді-Сіверському.
avatar