реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

У Пакулі сушать шишки

Щоб виростити здоровий ліс - треба немало людської праці.

Тож нещодавно в Чернігівському лісгоспі запрацювала модернізована шишкосушарка, яка офіційно зветься тут дільницею по переробці та зберіганню лісового насіння.

Шишкосушарка була тут започаткована ще 70 років тому, але зараз стала сучасною завдяки переоснащенню. Оновлено саме приміщення і новий комплекс має повний цикл переробки сировини, а саме: шишок сосни, ялини та модрини. Об'єми потужностей нової шишкосушарки дозволяють щомісяця переробляти біля 10 тонн шишок. Отримане насіння проходить перевірку і вже потім висівається у теплицях та розсадниках. Кожного року лісівники вирощують на підприємстві 1,1-1,5 млн сіянців сосни звичайної.

Про те, як функціонує нове обладнання шишкосушарки детально розповів лісничий Пакульського лісництва В'ячеслав Горбенко: «На першому етапі заготовлена сировина надходить до дільниці. Далі переміщують шишки до спеціальних контейнерів, де вони знаходяться певний час під дією відповідної температури. Потім потрібну кількість шишок завантажують до барабанної установки. Під час обертання та перемішування відокремлюються лусочки, гілочки тощо. На цьому етапі також проходить висушування шишки завдяки контрольованій температурі та безпосереднє вилучення насіння. Наступний вид обладнання - обезкрилювач, використовують для обезкрилення насіння під дією стисненого повітря. Завдяки гравітаційному сепаратору проходить фільтрація від «пустих» насінин. Зберігається насіння в холодильній камері у спеціальних ємностях при температурі від +2 до +5 _C».

За інформацією Чернігівського лісгоспу
"Голос України"



Теги:Пакуль, чернігівський лісгосп, вирощування лісу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar