реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Ніжині роздали по шматочку хліба...

25 листопада о 16:00 за традицією оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої мільйони українців запалили свічки біля меморіалів Голодомору та у вікнах домівок, у пам’ять тих, хто у 1932-1933 роках загинув внаслідок геноциду.

Голодомор був спеціально спланованою і ретельно замаскованою каральною операцією. Внаслідок умисного створення умов, не сумісних із життям, за менш, ніж календарний рік, в Україні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного поіменного списку жертв.

Головна причина вчинення цього злочину полягала у тому, що українська нація, друга за чисельністю в СРСР, мала величезний культурно-історичний спадок, власні славетні традиції, досвід національно-визвольної боротьби. Україна стояла на заваді створення тоталітарної комуністичної системи. Широкі кола інтелігенції та економічно самостійне селянство не сприймали політики тодішнього керівництва. Тому було поставлено за мету знищити українців як політичну націю, котра рано чи пізно могла поставити питання про створення незалежної держави. Для досягнення цієї мети був обраний жахливий інструмент - вбивство голодом.

Сьогодні всі, хто прийшов до пам’ятного знаку Жертв голодомору та політичних репресій, що знаходиться по вулиці Покровській, або запалив вдома свічку пам'яті, підтвердили, що ми сильна і незламна нація, яка поважає свою історію. Саме з цієї нагоди відбувся мітинг-реквієм.

На заході були присутні міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступники міського голови Сергій Дзюба, Ігор Алєксєєнко, працівники установ і організацій, прийшли і прості містяни, яким не байдуже до нашої історії.

Заупокійну літію за спокій душ померлих відслужили настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Михаїл Якубів та настоятелі інших храмів. Після промови святого отця, хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлих, та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Наприкінці усім присутнім було роздано шматочки освяченої хлібини, щоб пом’янути душі замордованих голодом.Ніжинська міська рада



Теги:Анатолій Лінник, Голодомор, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar