реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

У нас не Долина смерті

Днями прислухалася, як здоровкаються люди:

– Привіт! Вітаю!

– Із чим?

– Ну як же – спека «відпустила»!

Відколи себе пам’ятаю, цього року чи не вперше не дуже сумуватиму за літом, сонцем і теплом. Здавалося б вічну любов до найбажанішої пори року навіки випекли оті +42! Було враження, що якась невідома сила намагалася спекатися всього живого. До речі, слова «спека» і «спекатися» – підозріло співзвучні.

А от раніше вийдеш, бувало, увечері на ґанок, а прохолодні сутінки пахнуть димком і наче шепочуть: скоро літу кінець… І так сумно тоді ставало, адже ось-ось мали роз’їхатися друзі, і на зміну яскравим враженням мали прийти будні, такі схожі між собою. Сьогодні ж, відчуваючи вечірню прохолоду, ми лише полегшено зітхаємо: витримали.

А тепер нова напасть: кажуть, що зима буде рання та холодна. Чого ж чекають від «небесної канцелярії» науковці? Директор Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовиць в одному з газетних інтерв’ю сказав, що довгострокове прогнозування не є надійним, так що напевне сьогодні про майбутню зиму сказати не може ніхто.

Народні прикмети сьогодні практично не працюють. Тож якою буде зима – побачимо. Хоча, за словами науковців, імовірність того, що буде прохолодна осінь, є дуже високою. Бо ж маятник має хитнутися і в інший бік.

Нинішній рік став чемпіоном за кількістю температурних рекордів на планеті за всю історію метеоспостережень. Сьогодні 16 країн зафіксували нові національні рекорди. У країнах Перської затоки температура досягла історичного максимуму й перевищила 50 градусів. А в Пакистані стовпчик термометра піднявся до 53,5 градуса, що стало новим азійським рекордом. Ця величина лише на 0,4 градуса поступається абсолютному світовому рекорду – 53,9 градуса, встановленому в американській Долині смерті.

Примітно, що всі 10 рекордних теплих років, починаючи з 1880 року, були зафіксовані за останні півтора десятиліття. У планетарному масштабі найтеплішим був 1998-ий, але, схоже, 2010-ий його все ж перевершив.

Як не дивно, спеціалісти Гідрометслужби розцінюють глобальне потепління в цілому позитивним для України. Чим вони аргументують? Тим, що вирівнюється кількість опадів: на Поліссі та на північному заході кількість опадів зменшується, а на південному сході зростає. Опалювальний сезон загалом скорочується. Значить, коштів на дорогий російський газ витрачатимемо менше.
Таня Чичкан Наше слово




Теги:метеопрогноз, Наше слово, спека


Читайте також



Коментарі (0)
avatar