реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Крутах будемо 29 січня

Під головуванням віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулася нарада з питань підготовки до відзначення 100-річчя бою під Крутами.

— Наближається відзначення історичної події — сторіччя бою під Крутами. Зараз, коли відбулася окупація і анексія частини території України, ті подвиги, які вже здійснило нове покоління молоді, по-іншому дозволяють поглянути і на історію 100-річної давнини. Наше зобов’язання — провести заходи з відзначення 100-річчя бою під Крутами на найвищому рівні, — зазначив Павло Розенко.

Віце-прем’єр-міністр акцентував, що мета заходів — встановити історичні зв’язки між юними героями української революції 1917-1921 років, борцями за свободу і незалежність України проти більшовицької навали та сучасними учасниками АТО на сході України – війни з російським агресором за збереження територіальної цілісності та незалежності України.

Учасники наради опрацювали концепцію та проект плану заходів. Чернігівську область на нараді представляли директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван та директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко.

Планується, що основні урочистості відбудуться 29 січня 2018 року на станції Крути.

Нагадаємо, що вшанування учасників бою під Крутами - українців проти росіян-окупантів, започатковано чернігівським Народним Рухом ще в останні роки існування СРСР і КГБ.



Теги:крути, Павло Розенко, Чернігівський Рух, УНР


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
1.Чи плануються коли-небудь пошуки тих загиблих учасників бою, що до сих пір лежать в землі під Крутами, забуті Рухом, Просвітою та "незалежною" державою? Чи й надалі будете щорічно лицемірно топтатися по святим кістках? Святих, бо вони віддали життя не за гроші, не за пільги і не за земельні паї.
2.Збудований меморіал вшановує память лише студентів університету св. Володимира(червона колона), а в бою брали участь студенти народного університету, гімназисти і чотири сотні курсантів(юнкерів) під командою царського капітана Гончаренка, які і були основною бойовою силою. Студентсько- гімназистська сотня (116 душ) так і називалась - допоміжна. Бій тримали курсанти.
Чи планують Рух та Просвіта виправити несправедливість чи недолугість авторів меморіалу відносно курсантів та увічнити і їх память під Крутами?
avatar
0
2
У Будинку культури села Крути будуть продовжуватися заходи, де в спокійній і зручній обстановці можна буде обговорити все те, що потрібно зробити для вшанування борців за Україну.
avatar
3
Пане Миколо!
Років з 5 тому чернігівські історики та археологи висловили готовність зайнятися пошуками останків загиблих учасників бою під Крутами. А їх там не менше 52, в основному це останки курсантів. Чернігівська ОДА виділяла тоді на ці пошуки 100 тис. грн. Але справа вперлася в те, що Інститут археології АНУ відмовився видати завдання на пошуки. Не буду стверджувати, але підозрюю, що керівництво Інституту злякалося змінювати студентсько-гімназистську версію бою на курсантську.
avatar
4
В бою під Крутами брали участь з нашої сторони три групи - курсанти, студенти та гімназисти. Бій був рукопашний, основною зброєю був трьохгранний багнет гвинтівки Мосіна. Тому цілком логічною була б заміна червоної колони київського університету на трьохгранну стелу в вигляді багнету з барельєфами чи фігурами внизу курсанта, студента, гімназиста. Логічною і справедливою
avatar