реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Крути сьогодні: панахида і квіти

З огляду на безпекову ситуацію сьогодні вшанування Героїв Крут на місці бою, біля станції Крути на Чернігівщині, було коротким.

Літію за героями бою, що полягли 106 років тому, захищаючи Українську Народну Республіку, відслужив єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній Фірлей у співслужінні священників єпархії. Квіти до монументу покладали начальник обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, начальник обласного управління Національної поліції Іван Іщенко, директорка департаменту культури ОДА Людмила Замай та численна делегація Народного Руху з Чернігова, Ніжина та Ічні.

В’ячеслав Чаус на своїй сторінці в мережі Фейсбук написав: “Десятиріччя про цей бій мовчали. А як і заговорили, то на свій лад. Адже визнати, що українські військові й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ, було неприпустимо. Визнати ворогу, що студенти і гімназисти, стали гідними супротивниками для озброєноії орди – соромно. Деяким було всього 16.

Досі про ті події кажуть: «то був безнадійний героїзм». Та є дещо про ту «безнадію»: відходячи, хлопці зруйнували або пошкодили частину залізничного полотна. Таким чином головна зброя більшовиків – бронепотяги – перетворилися на тягар. Ця затримка дала змогу евакуювати з Києва важливі документи, а головне – завершити переговори. Саме вони гарантували міжнародне визнання Української держави. Це означало одне – більшовики є окупантами території суверенної держави.

106 років по тому. Над Ніжинщиною періодично пролітають російські БПЛА. На Київ. Мешканці Чернігівщини взялися за зброю. Знову. росіяни залишаються окупантами території суверенної держави. Завжди».

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото з соціальних мереж.



Теги:Чернігівський Рух, В'ячеслав Чаус, крути, єпископ Антоній


Читайте також



Коментарі (0)
avatar