реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Козляницькій та Хлоп’яницькій школах не буде перших класів

А у трьох школах району не набралось 10-х класів

І ще одна новина, яку начальник відділу освіти називає катастрофою - це всього 9(!) 10-класників буде у нашому райцентрі. Бо поки стільки учнів подали свої заяви до гімназії.

- Це найболючіша тема. По всьому району до 10 класу підуть всього 31 учень! А минулого року було 68. Не уявляю, що в класі Сосницької гімназії сидітимуть всього 9 учнів. І що з ними робити? Навіть факультатива не можемо дати. Як так піде, то гімназія перетвориться у школу І-ІІ ст., тобто 9-річку. Зараз у гімназії всього 476 учнів, торік було 467.

- Скільки всього 9-класників випустились, що з них продовжуватимуть вчитись у школах Сосниччини всього 31?
- Випустилось 113 дев’ятикласників.

- Чому виникла така ситуація?
- Одне пояснення - працівники технікуму і Н.-Сіверського училища просто з дому позабирали учнів до себе на навчання. А друге - діти не хочуть складати ЗНО після 11 класу.

- Яка картина з 10 класами по селах?
- В Авдіївці буде вісім 10-класників, у Вільшаному - 3, у Волинці - 3, у Чорнотичах - 3, у Хлоп’яниках - 5. А от у Великому Усті, Спаському і Кудрівці - по нулю.

- А скільки діток підуть до перших класів?
- По всьому району - 158. Минулого року було 160. З них у гімназії вчитимуться 64 першокласників. До речі, їх розділили на три класи, а не на два, як було до цього. Але пишатись тут нічим, бо у Ніжинській гімназії у класах по 36 учнів.

- Серед інших шкіл яка ситуація із наповнюваністю перших класів?
- Найбільше першокласників буде на В’юнищі - там протягом останніх трьох років у перші класи йдуть 16-19 учнів. Аж 10 буде у Змітневі (це дуже багато для цього села), 9 дітей у Чорнотичах. А в решті шкіл по 2, 3, 1, 6.

- Є села, де немає жодного першачка?
- Так. У Хлоп’яниках жодного і в Козляничах. До речі, у Козляничах найкритичніша ситуація. Там і торік не було 1 класу. Тепер у школі не буде 1 і 2 класів, кількість учнів у школі скоротилась до 27. Мінус три - і школи не буде. У них тільки три повноцінні класи, а решта - групи. Козляницька школа виживала за рахунок Рудні.

- Що буде з Киріївською школою, яку торік хотіли закрити?
- Все йшло до закриття Киріївської школи, але 2-й рік поспіль школа виживає за рахунок переселенців. Ось знову приїхали троє школярів із Горлівки та Кіровоградщини. Тепер у 5 класі, де було нуль дітей, буде 1 учень. Навчатиметься дитина всього 8 уроків на тиждень, тож програму доведеться в основному вивчати самотужки. Яка тут якість освіти?

- Чи не бракує у школах педагогів?
- Ні, кадрами забезпечені повністю, є тільки одна вакансія - вчителя історії у Козляницькій школі, але до 1 вересня ще знайдемо вчителя.

- Із фінансами як?
- Радісно, що цього року всі оздоровчі та відпускні вчителям було виплачено вчасно. Тільки із адмінперсоналом є проблеми, не вистачає 3 мільйонів до кінця року. Тому тут можливі затримки із виплатами зарплат. А вчителям все буде вчасно. Навіть можливий сюрприз до Дня вчителя.

- Чи школи готові до початку навчального року?
- Всі поточні ремонти проведені за кошт батьків і інвесторів. З бюджету не витрачали на це кошти. Але повідомлю, що де-не-де зміцнено матеріальну базу. Є нова плита у Змітнівській їдальні (за 20 тисяч). Облаштовано і їдальню на В’юнищі. Для цього багато зробили батьки. І з середини вересня там запрацює своя шкільна їдальня. Вже є бойлер, холодильник, ось-ось буде плита. Залишиться закупити посуд та деякі дрібниці. Відкриємо посаду кухаря, їдальня буде працювати.

- Скільки коштів витратили на гімназію?
- На поповнення матеріальної бази гімназії до кінця року буде використано 866 тисяч гривень - оновимо навчальні кабінети. Це сума набагато більша, ніж торік - тоді було виділено 200 тисяч.

- І величезну суму планують направити на Авдіївську школу?
- Так, їхній голова постарався, щоб на Авдіївську школу держава дала 1 мільйон 447 тисяч гривень на завершення реконструкції школи - там будуть всі абсолютно нові сучасні меблі.

- 1 вересня припадає на п’ятницю. Не буде переноситись свято Першого дзвоника?
- Ні. Всі йдуть до школи саме 1 вересня. Будуть урочисті лінійки по всіх школах.
...Все це вже скоро. Діти морально налаштовуються, а батьки скуповуються.

Світлана ДУШИК, газета "Час" (Сосниця)



Теги:Козляничі, 1 вересня, Хлоп'яники, Авдіївка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar