реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У Китаї Сахалін уже називають Куедао

російське видання «Аргументы и факты» забило на сполох з приводу появи нових китайських карт, де острів Сахалін названо Куедао, Владивосток — Хайшеньвай, а Хабаровськ — Болі.

Міністерство природних ресурсів Китаю запропонувало повернутися до використання китайських назв восьми міст і районів, які в XIX—XX століттях були окуповані російською імперією.

«Це рішення викликало тривогу серед китайських користувачів соціальних мереж. Дехто навіть вважає, що уряд згадав роки принижень і вирішив повернути втрачені території у майбутньому», — прокоментував японський журналіст Яіта Акіо.

російська влада на це рішення не відреагувала. Промовчали й ура-патріотичні видання та блогерське середовище, за винятком кількох телеграм-каналів і «АиФ».

«Дивно, що Пекін змінив правила для карт у цей складний час, на тлі зміцнення зв’язків з москвою. Використовувати ситуацію, щоб отримати перевагу — звичний спосіб для Китаю. Зараз дружба з росію — вигідна угода, але якщо росія впаде, Сі Цзіньпін накладе велику руку на відновлення втрачених у минулому позицій», — прокоментував ситуацію телеграм-канал «Китайская угроза».

Як вважають експерти, кожен, хто вивчав історію китайсько-російських відносин, знає, що це ціла енциклопедія інтриг та підступності.

В історії вже були приклади, коли СРСР передав КНР Порт-Артур та місто Дальній, які набули нових назв — Люйшунь і Далянь.

У 1995 році росія повернула частину спірних територій Китаю — майже 15 квадратних кілометрів земель включно з островом Даманським, які в 1930-х роках незаконно захопила. Як тоді пояснив на засіданні державної думи дипломат владімір лукін, відносини з КНР треба аналізувати крізь призму широкого геополітичного погляду. росія має 4350 кілометрів кордонів з Китаєм.

«У нас серйозні проблеми з Японією, на таджицько-афганському кордоні, із Закавказзям, Україною, Прибалтикою. Нам не вистачає лише одного рішення, щоб одночасно отримати ще один гострий конфлікт з Китаєм», — казав лукін, якого зараховували до яструбів російської політики.

Очевидно, що відступ вглиб Приморського краю — не остання поступка сильному сусідові. В Китаї давно лунають голоси про 1,5 мільйона квадратних кілометрів, які росія незаконно загарбала. Суть московії не змінилася і не зміниться, тільки військова та економічна міць Китаю змусила кремль піти на поступки.

Повна економічна залежність рф від Китаю в нинішніх умовах змусила кремль, який спрямовує збут нафти та газу з Європи в Азію, проігнорувати факт перейменування російських міст.

Можна лише уявити, щоби коїлося в російському інформаційному просторі та у владних кабінетах, якби Калінінград перейменували в Кенігсберг. Колишній президент рф і головний блогер путіна дмітрій медведєв першим би написав гнівну колонку і помахав би ядерною дубинкою. А тут — наче в рот води набрали.

Богдан КУШНІР, "Голос України"

Скриншот із сайту уряду Китаю.



Теги:Богдан Кушнір, розпад Росії, китай, Сахалін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar