реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Києві відбулася інавгурація інязора ерзянського народу

Схоже, в київському Будинку Профспілок сталася чергова історична подія: інавгурація Старійшини ерзянського народу - Інязóра поневоленої країни Ерзянь Мастор, яка перебуває у складі РФ.

Ще влітку, таємним голосуванням Ради Старійшин, 12 голосами з 18-ти, Інязором обрано громадянина України Боляєнь Сиреся. Це не просто відомий волонтер, але й учасник бойових дій на сході України, підполковник ЗСУ.

Годі уявити, який скандал в РФ викликала така "елекція" - ерзянські клейноди віддадуть бандерівцю!

Та менше з тим. Символи влади Інязора - після урочистої присяги - таки передав у Київі 79-літній Кшуманцянь Пірґуж. Він 20 років очолював Раду Старійшин й прибув до України з Республіки Мордовія - не зважаючи на погрози московських спецслужб (і йому, і його родині).

Місце інавгурації нового Інязора не розголошувалося до останнього моменту - з огляду на імовірність провокацій.

Важливо, що на церемонії були присутні відомі політики (Андрій Парубій, Ганна Гопко, Ігор Луценко, Юрко Сиротюк, Соломія Бобровська - секретар парляментського комітету закордонних справ), представники Меджлісу кримсько-татарського народу, лідери релігійних, громадських та волонтерсьих організацій, з якими співпрацює Інязор - Боляєнь Сирєсь.

Що ж, як і в часи гетьмана Павла Скоропадського, Київ стає магнітом для визвольних рухів країн східної Європи, насамперед регіону Ідель-Урал. І навіть зміна влади - т.зв. Зелений Шторм - не змогли паралізувати цю тенденцію. Страшну й надихаючу водночас.

Бо вже ж ясно: Україна не відсидиться за мурами "мінського мирного процесу". Як і в часи Стефана Баторія, взявши Полоцьк, доведеться брати й Москву. Спонукати до миру.

Ну а ерзяни підкажуть як. Бо вже 700 років воюють з Москвою. Пора вже ставити крапку...

На знимці (згори): Олеся Горяйнова, Сергій Кузан, Соломія Бобровська, Андрій Парубій, Ганна Гопко, Дмитро Левусь, представники Меджлісу та инших громадських організацій; (внизу): Мирослава Копинець, Інязор-Ава Вера Боляєнь, Інязор Боляєнь Сиресь, екс-Інязор Кшуманцянь Пірґуж, Баяґіне.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:колонії Росії, ЕРЗЯ, інязор, Андрій Парубій, розпад РФ, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar